U organizaciji Podravke, Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, održan je 21. Dan rajčice, kojim se obilježava stoljetna tradicija prerade rajčica u istarskom gradu. Dan rajčice i ove je godine započeo stručnim skupom u umaškoj Gradskoj vijećnici, na kojem su domaći i strani stručnjaci razmjenili znanja i iskustva o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Tradicionalno je završio dodjelom priznanja najzaslužnijim proizvođačima rajčice za preradu.

Nakon stručnog skupa i obilaska proizvodnih i pokusnih površina pod rajčicom za preradu, Podravka je u svojoj tvornici za preradu rajčice u Umagu predstavila i novu Tetra Pak A3 Flex proizvodnu liniju vrijednu više od sedam milijuna kuna koja, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, omogućava bržu preradu rajčice i veći kapacitet prerade, unaprjeđuje planiranje proizvodnje te doprinosi sigurnosti i uštedama u troškovima energenata. Obnovljena Tetra Pak proizvodna linija omogućava dugotrajnost i svježinu proizvoda te fleksibilnu proizvodnju Podravka passate volumena 500 ml ili 200 ml.

U Podravkinoj tvornici koja može preraditi i 12.000 tona rajčice, prošle je godine 10.000 tona rajčice prerađeno u 50 dana, a ove će godine i veća količina rajčica, zahvaljujući novoj Tetra Pak liniji, biti prerađena u još kraćem vremenu.

Večernji sati Dana rajčica i ove su godine rezervirani za nezaobilaznu “Feštu od rajčica”, jednu od najposjećenijih zabavno-gastronomskih manifestacija u Umagu. Podravkini promotori kulinarstva ponovno će pripremati delicije s Podravkinim proizvodima od rajčice, a dodana vrijednost ove fešte je humanitarna akcija kojoj se rado odazovu i Umažani, ali i njihovi gosti. Prikupljena sredstva ove godine usmjerit će se za nabavku radiološkog aparata.

Osim humanitarne note i kulinarskog showa, Fešta od rajčica ponudit će mnogo zabave uz glazbu i nezaobilaznog Lina za najmlađe, a tom će prilikom biti najavljen i nagradni natječaj RajčiCar u kojem Podravka nagrađuje onoga tko najpreciznije pogodi koliko će se kilograma rajčica ubranih na istarskim poljima preraditi u ukusnu Podravka passatu. Kao pomoć može poslužiti podatak da je prošle godine ubrano i prerađeno točno 12.116.189 kg rajčica.