Oluje koje su ove zime pogodile jugoistok Španjolske i iznenadile ga čak i snijegom, prilično su smanjile lanac opskrbe povrćem

Španjolska je glavni europski opskrbljivač voća i povrća, a manji prinosi smanjuju zalihe i povećavaju cijene, a što sada osjete i trgovci širom Europe, pa i u našoj regiji.

Ne samo da se na kupovinu povrća duže vremena odlučuju potrošači; promjene su u svojoj nabavnoj politici zbog viših cijena uveli i neki trgovci, prenosi AFP. Cijene salate su se udvostručile u Njemačkoj, a u Finskoj utrostručile. Tikvice su bile u Francuskoj sredinom siječnja do pet puta skuplje nego što je uobičajeno.

Temperature na prostranim poljima na Sredozemnoj obali Španjolske, obično zimi ostaju dovoljno visoke što osigurava dobar rod i zadovoljava sve potrebe. U prosincu prošle godine, područje su zahvatile jake kiše, koje je u siječnju neočekivano slijedio snijeg. Stanovnici područja u Murciji, u srcu poljoprivrednih površina, pahulje nisu vidjeli 34 godine, prenosi AFP.

Španjolska obično pokriva 30 posto potreba Europe za voćem i povrćem, a ove zime ta vrijednost je prepolovljena, dok je u slučaju salate smanjena za čak 80 posto. Španjolska Udruga poljoprivrednih izvoznika je prijavilo 30-postotni pad izvoza, a neki čak i upozoravaju na prepolovljene izvozne količine. Neki farmeri će izgubiti cijeli rod.

Čak i nakon poboljšanja vremena poljoprivrednici nisu mogli odahnuti, jer je mnoge usjeve prekrio sloj blata, nanešenog obilnim kišama. Poljoprivrednici upozoravaju da neka polja u ovoj godini više neće moći koristiti.

Španjolsko Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će se proizvodnja oporaviti za nekoliko tjedana, a ponuda će se vratiti u ustaljene tokove do početka marta. Ali, poljoprivrednici ističu da bez dovoljno državne pomoći to neće biti moguće, dodaje AFP. (SEEbiz)