Poljski OT Logistics, koji u Luci Rijeka drži 32,56 posto dionica, objavio je putem Zagrebačke burze ponudu za preuzimanje preostalih dionica Luke Rijeka, po cijeni od 50 kuna po dionici.

Obveza poljskoj tvrtki za objavu ponude za preuzimanje nastala je 7. rujna ove godine, kada je od države kupio 11,75 posto dionica, čime je ta kompanija povećala svoj vlasnički udio u Luci Rijeka s 20,81 na 32,56 posto, a Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ovaj je tjedan OT Logisticu odobrila objavu ponude za preuzimanje.

Transakcija u kojoj je OT Logistics kupio dionici od države provedena na temelju odluke Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), a njezina je vrijednost 79,2 milijuna kuna.

OT Logistics je, naime, jedini bio podnio ponudu za kupnju 11,75 posto dionica Luke Rijeka po cijeni od 50 kuna po dionici, što je bilo jednu kunu više od minimalne cijene koju je tražio CERP.

U ponudi za preuzimanje poljska kompanija djeluje zajedno s AZ i Erste Plavim mirovinskim fondovima, koji su sredinom rujna kao institucionalni investitori u Luku Rijeka s OT Logisticsom potpisali su međudioničarski ugovor kojim reguliraju suradnju u riječkoj luci.

OT Logistics i dva mirovinska fonda ukupno drže 7.631.110 dionica Luke Rijeka odnosno 56,61 posto dionica.

Tako se ponuda za preuzimanje odnosi na preostalih 5.849.365 odnosno 43,39 posto dionica Luke Rijeka.

Poljska kompanija u svojoj ponudi za preuzimanje navodi i da je za plaćanje svih dionica koje su predmet ponude za preuzimanje te svih naknada i troškova dioničara te naknada Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) osigurao ukupno nešto više od 293 milijuna kuna.

OT Logistics u ponudi navodi kako mu je u pogledu budućeg poslovanja Luke Rijeka namjera povećati njen značaj putem izlaza na tržište središnje Europe povećanjem volumena pretovara te stvaranjem novih pratećih djelatnosti popust skladištenja robe.

Također navode kako im je namjera optimizirati postojeće logističke lance u svrhu privlačenja novih tereta, dok će primjena tehnološkog znanja i iskustva (know-how) direktno utjecati na kvalitetu usluga Luke Rijeka i postaviti više standarde djelovanja.

Ponuditelj će tijekom budućeg poslovanja Luke Rijeka nastaviti podržavati razvoj i ulaganje u Luku Rijeka, osnažiti njenu tržišnu poziciju kroz implementaciju novih politika i instrumenata što će pridonijeti povećanju kvalitete usluga i širenju na nova tržišta, ističu iz OT Logisticsa.

Iz te kompanije također kao jedan od značajnijih strateških planova za Luku Rijeka navode širenje tržišta pretovara i međunarodnog prijevoza tereta poljoprivrednih proizvoda na područje Mađarske i Srbije, za što planiraju i izgradnju skladišta za poljoprivredne proizvode te obnova i povećanje postojećih silosa u riječkoj luci.

Iznimno značajnim strateškim planom označavaju i povećanje poslovanja i tržišnog utjecaja Bakarskog terminala specijaliziranog za prekrcaj željezne rude i ugljena, uz plan za povećanje prijevoza željezne rude prema Mađarskoj, Srbiji, Austriji u Slovačkoj.

OT Logistics ponudu za preuzimanje je objavio na Zagrebačkoj burzi te će je objaviti i u Narodnim novinama, od kada će početi teći 28-dnevni rok trajanja ponude. (Hina)