Trideset milijuna kuna uloženo je u novi pogon PIP-a, najveće hrvatske tvrtke za preradu i pakiranje meda i pčelinjih proizvoda, otvoren prije mjesec i pol u industrijskoj zoni Pisarovine, 25 kilometara udaljenoj od Zagreba.

U Pisarovini će od 45 zaposlenika PIP-a u Hrvatskoj raditi njih 25, a prema riječima Domagoja Bračića, direktora tvrtke, postojeća tehnologija je nadograđena kako bi se proizvodnja sa sadašnjih 600 tona godišnje podigla na planiranih 2000 tona.

“Teži se i tomu da primat u proizvodnji preuzmu tzv. proizvodi s dodanom vrijednošću, odnosno ljekoviti pčelarski proizvodi poput proizvoda od matične mliječi, propolisa i peludi”, istaknuo je Bračić, dodajući kako sada PIP prodaje vlastite proizvode kroz tri kanala.

Prodajni kanali
“Prvi kanal su trgovački lanci u kojima se prvenstveno prodaje med u teglicama, drugi je HoReCa kanal (hoteli, restorani, kafići) prodaje koji uključuje mala pakiranja meda za čaj i Coffeemed za kavu te likere na bazi meda. Treći je pharma kanal u kojem dominira naš brend Farmakol, a odnosi se na prodaju proizvoda od propolisa, matične mliječi, meda, peludi i ljekovitog bilja te njihovih kombinacija ljekarnama i drogerijama. Uz ta tri prodajna kanala pokrivamo i prodaju pčelarskog pribora i opreme pčelarima”, objašnjava Bračić.

Dodaje i da svi proizvodi nose oznaku Hrvatska kvaliteta, a kontrola proizvodnih procesa obuhvaćena je certificiranim sustavima kvalitete ISO 9001 i ISO 22000 (HACCP). Dio nadzora kakvoće proizvoda obavlja se u PIP-ovu laboratoriju, a dio u vanjskim akreditiranim laboratorijima. U slučaju Farmakol linije proizvoda surađuju s Farmaceutskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Novi proizvodi
Pohvalio se i s najnovijim proizvodom – Coffemedom, mednim sladilom za kavu i mlijeko. “Na formuli mednog sladila za kavu radili smo više od dvije godine i uspjeli smo doći do proizvoda koji uspješno zamjenjuje šećer i ostala sladila, a pritom ne mijenja okus kave. Sada je proizvod već godinu dana na tržištu i zadovoljni smo njegovim plasmanom.”

Osim u Hrvatskoj, PIP posluje i u Vojvodini, gdje pet zaposlenih proizvodi opremu za pčelarstvo, te u Bosni i Hercegovini u kojoj distribuira vlastite proizvode i proizvodi hranu za pčele, a na tim poslovima zapošljava 13 ljudi.

Pčelinje proizvode otkupljuju od više od 300 hrvatskih pčelara, a od 600 proizvedenih tona 25 posto se izveze, i to najviše u zemlje regije – Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Crnu Goru, a izgledan je i plasman proizvoda u Srbiju i Makedoniju.

Bračić dodaje da se izvozi i u zemlje Europske unije, ali zbog velike konkurencije i otežanog pristupa tržištu med se u zemlje Unije i dalje izvozi u rinfuzi, a gotovi se proizvodi za sada izvoze samo u Švicarsku.

“Upravo se zato radujemo hrvatskom ulasku u Europsku uniju 2013. godine. Vjerujemo da će to znatno olakšati pristup tržištima zemalja članica i tamošnjim manjim trgovačkim lancima, što će automatski povećati izvoz”, objašnjava direktor PIP-a.

Pad prodaje
Ističe kako je PIP u 2011. godini ostvario 27 milijuna kuna prometa, no 2012. opisuje kao najgoru godinu od početka krize, dodajući kako je prodaja pala za 10 do 15 posto.

“Istraživanja su pokazala da Hrvati konzumiraju osjetno manje količine meda godišnje od stanovnika bogatijih zemalja Europske unije, no puno većim problemom od toga smatram rezultate nedavno provedenog istraživanja magazina Ja Trgovac, koji su pokazali da mnogo Hrvata ne prepoznaje ni najpoznatije hrvatske brendove meda, a med i ljekovite pčelarske proizvode kupuju gotovo isključivo prema kriteriju cijene. Pritom je najviše ispitanika prepoznalo PIP kao hrvatski medni brend, ali riječ je o izrazito niskih dva posto ispitanih”, upozorava Bračić.

Sukladno tomu, rješenje vidi u povećanju prodaje proizvoda s većom dodanom vrijednošću, prije svega dodataka prehrani i marketingu na tom polju. Zbog toga je kreiran i novi brend Farmakol, koji je pozicioniran između prehrane i farmaceutika.

“Riječ je o paleti proizvoda dodataka prehrani baziranih na pčelinjim proizvodima, a uključuje propolisno-medne sirupe bez alkohola, pastile s matičnom mliječi, propolisom medom i peludi te druge proizvode u kombinaciji s ekstraktima ljekovitog bilja”, ističe Bračić. (Business.hr)