VijestiSvijetPivovarna Laško insolventna ne proda li udjel u Mercatoru

Pivovarna Laško insolventna ne proda li udjel u Mercatoru

Slovenske banke nezadovoljne su tempom razduživanja skupine Pivovarne Laško (PL) koja im duguje 398 milijuna eura, a tvrtka će postati insolventna ako ne uspije postupak prodaje Mercatora koncernu Agrokor, piše u ponedjeljak poslovni dnevnik Finance.

Ako uspije prodaja Mercatora, PL bi za svojih 23,24 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca mogao dobiti oko 80 milijuna eura, a prodajom Radenske te novinskih kuća Delo i Večer dodatnih 70 milijuna eura i tako znatno smanjiti svoj dug prema bankama koji je u zadnjih pet godina smanjen za 56 milijuna eura, navode Finance.

U suprotnom bi tvrtka mogla postati nelikvidna, osobito ako ne uspije prodaja Mercatora jer bi dionice Mercatora na burzi i u bilancama tvrtke prema očekivanju znatno izgubile na vrijednosti, dodaje list.

Rok do kojega PL bankama ne otplaćuje dospjele rate kredita nego samo kamate istječe krajem travnja, a one od Pivovarne Laško traže da “intenzivira aktivnosti” koje bi omogućile eventualni novi reprogram na tri mjeseca.

Skupina PL ima još samo mjesec dana za dogovor s bankama, a u suprotnom će postati aktualna i prodaja tvrtki iz osnovne djelatnosti skupine – pivovara Laško i Union, navode Finance. (Lider / Hina)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...