Podravka-zgrada-midiSankcije koje je Rusija uvela za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije imale su veliki utjecaj na ukupni hrvatski izvoz u Rusiju, ali pojedini izvoznici su uspjeli preživjeti i za vrijeme krize.

Jedna od tih tvrtki je Podravka, koja iduću godinu slavi 50 godina prisutnosti i rada na tržištu Rusije.

“Možemo reći da smo ovu zadnju krizu koje je počela s uvođenjem sankcija prema Rusiji, padom cijena nafte i devalvacijom rublje iskoristili da potpuno promijenimo poslovni model rada”, govori direktor sektora Istočna Europa Damir Perlok.

Podravka je u Rusiji krenula samostalno u razvoj distribucije i prodaje, potpisala je direktne ugovore sa svim glavnim trgovačkim lancima te je danas direktno prisutna na više od 30 000 prodajnih mjesta po cijeloj Rusiji.

“Kao rezultat novoga poslovnoga modela realizirali smo rekordni rast prodaje u zadnjih 20 godina”, govori Damir Perlok.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, trgovinski promet Rusije i Hrvatske smanjio se u 2015. za otprilike 32%, pada ruski uvoz (27%) i izvoz iz Hrvatske (52%). Pri čemu najviše stradaju umaci, jabuke, kruške i dunje, juhe, sladni ekstrakti, kruh, peciva, riba i meso.

Među najznačajnijim hrvatskim izvoznicima u Rusiju, po podacima HGK, su Pliva, Jadran Galenski Laboratorij, Ericsson Nikola Tesla, Podravka, AD Plastik, Končar, HEP, Osram, Saponia.

Hrvatske tvrtke koje posluju u Rusiji, u medijima stalno napominju da su proteklih 20 godina ulagali i nastavljaju ulagati znatna sredstva i napore u nastup na tržište Rusije kao tradicionalno značajnog trgovinskog partnera. Te se tvrtke nadaju učinkovitom rješenju u 2016. godini koje će pozitivno utjecati na poslovanje hrvatskih tvrtki u Rusiji. (SEebiz.eu)