Pojačava se nadzor cijena radi zaštite potrošača

Obvezuju se svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo financija i druga nadležna državna tijela zaduženi su da na temelju prikupljenih podataka i analiza razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

Mikulić: U 31 posto nadzora utvrđeni prekršaji
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na vladinoj je sjednici izvijestio da je u protekla dva dana provedeno 306 nadzora vezanih uz cijene te je utvrđeno 96 prekršaja.

Što se tiče trgovine, kaže kako preliminarni podaci pokazuju da je zabilježen rast cijena od tri do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, toaletni papir, kavu i druge artikle. Utvrdit će se radi li se o neopravdanom povećanju cijena.

U uslužnim djelatnostima, povećanje se kreće od 10 do 80 posto, a turistički inspektori su u 151 nadzoru utvrdili 52 povrede odnosno povećanja cijena, od jedan do deset posto.

Premijer Plenković je u uvodu vladine sjednice najavio snažnu vladinu intervenciju za one koji su neopravdano povisili cijene u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana. Te mjere će uključivati i subvencije i poreze, rekao je.

Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, rekao je Plenković.

Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti”, rekao je Plenković.

Najavio je da će sve službe izaći na teren kako bi “ispravile sve ovo što nam neodgovorni pojedinci čine, bez ikakva razloga”.

“Dizati cijene, baciti sjenu na uvođenje eura i pridonositi inflaciji, to je nepoštena praksa i to neće ići”, rekao je Plenković. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHGK Sektor za trgovinu: Trgovci rade u skladu sa zakonom
Sljedeći članakMinistarstvo: 15 milijuna eura za logističko-distributivni centar za voće