Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2015. u odnosu na godinu prije pao za 0,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

poljoprivredna bruto proizvodnja-midiNa pad proizvodnje utjecao je pad stočne proizvodnje, i to za 0,5 posto. U toj vrsti proizvodnje gotovo svi proizvodi bilježe pad, osim meda čija je proizvodnja povećana za 83 posto jer je 2014. bila vrlo loša godina za pčelare, navode statističari.

Biljna proizvodnja je lani prema godini ranije porasla za 0,2 posto.

U toj vrsti proizvodnje dio proizvoda s većim udjelom u biljnoj proizvodnji bilježi rast proizvodnje (pšenica za 17 posto, grožđe za 14 posto, soja za 49 posto itd.), a dio proizvoda pad u odnosu na 2014., primjerice kukuruz, koji ima najveći udio u biljnoj proizvodnji, bilježi pad za 17 posto.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2015. biljna proizvodnja sudjeluje s 54,5 posto, a stočna sa 45,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje povećan za 1,1 posto.

Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunati su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda upotrebljenih za ishranu stoke. (SEEbiz.eu/Hina)