Nedavno se u Europskom parlamentu raspravljalo o teškom stanju europskog sektora mlijeka i mesa gdje je, između ostaloga, navedeno da neke države članice još uvijek nisu zatražile pomoć iz paketa mjera Europske komisije za države članice od ukupno 500 milijuna eura u rujnu 2015. godine.

proizvodnja-mlijeka-midiHrvatskoj je, podsjetimo, za pomoć sektoru mlijeka i mesa od toga iznosa odobreno 1,8 milijuna eura.

Iako povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phill Hogan, tada nije javno imenovao o kojim je zemljama riječ, iz ureda Marijane Petir u priopćenju su naveli da se to odnosi, nažalost, i na Hrvatsku.

“Ministarstvo poljoprivrede u mandatu bivšeg ministra Jakovine nije raspisalo natječaj za raspodjelu 1,8 milijuna eura, koliko je pripalo Hrvatskoj za pomoć sektoru mlijeka i mesa”, naveli su iz ureda Marijane Petir.

Istaknuto je i da su nakon objave paketa u rujnu državama članicama dopuštena avansna plaćanja izravnih poticaja bez nekih restrikcija koje su prethodno postojale. Na naš upit je li točna tvrdnja da je Hrvatska među zemljama koje nisu zatražile korištenje tih sredstava, iz Ministarstva poljoprivrede su odgovorili: “Republika Hrvatska izjasnila o modelu dodjele navedenih potpora u propisanom roku krajem prošle godine. Izabran je model u kojem proizvođači ne trebaju podnositi posebni zahtjev za ostvarivanje ovog posebnog prava, odnosno pomoći, već će pravo na posebnu pomoć ostvariti svi proizvođači koji su već podnijeli zahtjev i ostvarili pravo na Proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka u 2015. godini. Očekujemo da će obrada pristiglih zahtjeva za odobrenje isplate novčanih sredstava biti gotova u prvoj polovini ožujka ove godine pa će tada biti poznat i točan broj korisnika koji će dobiti ova sredstva. Rok za isplatu sredstava je 30. lipnja 2016. godine i korisnicima će sredstva u svakom slučaju biti isplaćena do tog roka.”

U uvodnom izlaganju u Europskom parlamentu, kako se nadalje navodi u priopćenju koje nam je poslano iz ureda Marijane Petir, Phill Hogan je upozorio da je, unatoč krizi i smanjenju potražnje za mlijekom i mliječnim proizvodima na globalnom tržištu proizvodnja mlijeka u Europi, porasla te se očekuje daljnji pritisak na ionako niske cijene mlijeka.

Također od mjera koje je Komisija poduzela tijekom 2015. godine spomenuo je Shemu poticanja skladištenja mlijeka i mliječnih proizvoda, a za 2016. godinu najavio je produžetak tih mjera do rujna 2016., te najavio iznos od 30 milijuna eura u svrhu promidžbe mliječnih proizvoda i svinjetine. (glas-slavonije.hr)