U Opatiji je danas otvorena trodnevna konferencija Smartcard 2014, 15. jubilarna konferencija o tehnologijama, normama i primjeni kartica, plaćanju u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima.

“Trend kartičnog poslovanja u Hrvatskoj u stalnom je rastu”, kazala je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović otvarajući konferenciju.

“U 15 godina istraživanja broj kartica povećan je za 3,5 puta, broj bankomata 5,3 puta, a broj EFT POS terminala čak 10,5 puta. I dalje je velik udio bankovnih kartica (88,4%), u prvome redu debitnih (78,6%)”, kazala je Dominović.

Tom je prilikom pomoćnica direktora predstavila i projekt SEPA (područje plaćanja u eurima, engl. Single Euro Payments Area) čiji je cilj stvaranje jedinstvenog sustava platnog prometa. SEPA je područje na kojemu potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, bez obzira na to gdje se u Europi nalazili.

S pristupanjem EU-u krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezujući je i za RH, a krajnji je rok prilagodbe za države članice koje nemaju euro kao službenu valutu 31. listopada 2016. godine, dakle i RH.

Konferencija u organizaciji tvrtke Case iz Rijeke i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore i Zagrebačke banke okupila je dvjestotinjak sudionika, predstavnika domaćih i stranih proizvođača kartica, opreme i rješenja za kartice, banaka, kartičnih kuća, informatičkih kuća te drugih institucija koje promiču primjenu novih tehnologija i upotrebu kartica u financijskim i drugim djelatnostima (trgovina, promet, zdravstvo, uprava i dr.).

Na konferenciji će biti prikazan najnoviji stupanj razvoja tehnologije kartica, bankomata i EFT POS terminala, mobilnih, samouslužnih kioska i uređaja, s posebnim naglaskom na trendovima u području smart kartica (beskontaktno čitanje, mobilni pristup i sl.).

Izlaskom iPhonea 6 s već ugrađenom podrškom za NFC – beskontaktno plaćanje, vjeruje se da će korisnici sve više upotrebljavati svoje pametne telefone za beskontaktna plaćanja.

Nove e-wallet aplikacije nude mogućnost kreiranja QR koda od primatelja plaćanja (bilo prodajnog mjesta ili drugog e-wallet korisnika) s informacijama nužnim za plaćanje. Platitelj skenira taj QR kod, odabere račun s kojeg želi obaviti plaćanje i daje potvrdu za izvršenje. Sve se, naravno, događa u realnom vremenu.