Predstavnici poslovnog sektora na sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u srijedu su zaključili da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa treba što prije, u skladu s mjerom Vlade broj 18., pomoći davanjem minimalnih plaća kako bi se izbjegla otpuštanja i bankrot, stoji u priopćenju HGK.

Na sastanku čelnika Hrvatske udruge poduzetnika (HUP), Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatskih izvoznika i HGK zatraženo je i da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize.

Kako se navodi u priopćenju, sudionici sastanka pozdravili su i pohvalili prvi skup mjera Vlade za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Mjere predstavljaju pozitivan pomak u pomoći privatnom sektoru i zaštiti povezanih radnih mjesta te daju kvalitetnu podlogu za daljnje mjere koje će se donositi u idućem razdoblju, ocjenjuju.

“Kao prioritet naglašavamo potrebu provođenja mjere isplate minimalne plaće za sve zaposlene i obrtnike kojima je prekinuto poslovanje odlukom kriznog stožera zbog koronavirusa. Primjena ove mjere mora biti žurna i jasno komunicirana prema svim pogođenima ovom odlukom kako ne bi dolazilo do nepotrebnog otpuštanja zaposlenika”, navodi se u priopćenju. Napominje se da prethodna mjera mora obuhvaćati i oslobađanje plaćanja svih doprinosa vezanih uz navedenu minimalnu plaću,

“Snažno predlažemo definiranje jasnih kriterija za utvrđivanje dodatnih mjera pomoći za one poduzetnike koji nisu prekinuli poslovanje, ali im je ono u značajnoj mjeri narušeno ili ugroženo epidemijom koronavirusa, a u vidu subvencioniranja dijela plaće zaposlenih radi očuvanja radnih mjesta”, ističe se u priopćenju.

Na sastanku je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić, kaže se u priopćenju.

Najavljeno je da će se koordinacijski sastanci tih institucija održavati minimalno jednom tjedno kako bi se iskristalizirali zajednički stavovi prema potrebama gospodarstva tokom trenutne krize. (Hina)