Povjerenje europskih potrošača u studenome na najnižoj razini u šest mjeseci

Pogoršano ozračje među potrošačima povezano je s djelomičnim odnosno potpunim zatvaranjem dva najveća gospodarstva u EU, njemačkog i francuskog, zbog drugog vala širenja koronavirusne zaraze

Povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni pogoršano je u studenome, spustivši se u jeku drugog vala pandemije na najnižu razinu u zadnjih šest mjeseci, pokazalo je najnovije izvješće Europske komisije.

Preliminarni indeks povjerenja potrošača u eurozoni skliznuo je u studenome za 2,1 bod u usporedbi s listopadom, na minus 17,6 bodova, pokazalo je izvješće EK.

Riječ je o najnižoj vrijednosti toga indeksa od svibnja, kada se spustio na minus 18,8 bodova. Indeks za Europsku uniju skliznuo je za 2,2 boda, na minus 18,7 bodova, također najnižu razinu u šest mjeseci.

Na oba su područja vrijednosti indeksa daleko ispod dugoročnih prosjeka od minus 11,2 boda u eurozoni i minus 10,6 bodova u EU, navodi se u izvješću.

Pogoršano ozračje među potrošačima povezano je s djelomičnim odnosno potpunim zatvaranjem dva najveća gospodarstva u EU, njemačkog i francuskog, zbog drugog vala širenja koronavirusne zaraze.

Anketa među potrošačima provedena je u razdoblju od 1. do 19. studenoga. Konačni podaci bit će objavljeni u sklopu sveobuhvatnog izvješća EK o gospodarskom ozračju u EU i eurozoni 27. studenoga. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPoljoprivredna komora pozvala potrošače da za Božić kupuju domaće proizvode
Sljedeći članakDanone reorganizira poslovanje, najavljuje otkaze i manju ponudu