Udruga manjinskih dioničara Koncerna Agrokor održala je danas prezentaciju alternativnog rješenja plana nagodbe vjerovnika Agrokora, s polazišnom točkom kako je plan izvanredne Uprave Agrokora utemeljen na jamstvima koja su osporena, koji ima negativan učinak na perspektivu tržišta kapitala, kako način plaćanja predviđen tim planom prijeti dodatnim umanjenjem efektivno naplaćenih potraživanja dobavljača te kako je njegova zakonitost upitna, a efekti u širem kontekstu razvoja tržišne ekonomije negativni.

Uvažavajući čl. 49. Lex Agrokora (“Naknadna procjena učinaka propisa”) iz Udruge su rekli kako smatraju da je potrebno predstaviti i alternativu Planu nagodbe prezentiranom javnosti od strane izvanredne uprave, a kako bi se plan izvanredne uprave imao s čime usporediti u svrhu procjene učinka.

  • Ovo je zaista pošten plan, dobar za hrvatsko gospodarstvo i hrvatska je priča. Hrvatska ima dovoljno znanja da ovakve probleme rješavamo sami, unutar države. Za razliku od onog nacrta, ovaj je i zakonit i napravljen od strane vrhunskih financijskih i pravnih stručnjaka – rekao je Mićo Jurjević, predsjednik Udruge manjinskih dioničara napomenuvši kako riječ ‘manjinskih’ zavarava jer se radi o oko 1100 članova Udruge koji imaju dionice nekog od društva Koncerna Agrokor.
  • Ovo je plan pravednosti, a ne dobrog PR-a. Onog trenutka kada je Ramljak rekao da naše dionice ništa ne vrijede, tada im je cijena na burzi pala preko 90, a završilo je s 80 posto manjom vrijednosti. Njime ne zastupamo bogataše i tajkune, kako nas trude prikazati, nego se radi o 15 tisuća manjih i većih investitora, oko tri tisuće branitelja, društvima iz drugih država… – istaknuo je Miroslav Jeličić-Purko, zamjenik predsjednika Udruge čije je riječi prisnažio Alojzije Stančić (70), umirovljenik koji je 38 godina radio u Ledu.
  • Znao sam da je Ledo najbolja firma koja nema konkurencije, lider čije dionice sam htio ostaviti u naslijeđe. Netko ulaže u nekretnine, netko na banku, a ja sam ulagao u dionice firme o kojoj sam znao sve. Sve sam zaradio svojim rukama. Nisam mešetar ni tajkun nego vrijedni radnik, ali netko je rekao da sve to danas vrijedi ‘nula’ jer je netko vodio takvu politiku da je gledao vjerovnicima kroz prste – rekao je Staničić.

Rješenje za njega, ali i za situacije još tisuće malih dioničara iznijela je dr.sc. Mihaela Grubišić Šeba, jedna od recenzentica alternativnog rješenja plana nagodbe, koja istaknula da bi se ovakvo vrednovanje imovine u svim drugim zemljama zvalo tržišnom manipulacijom i da nije uvažen kapacitet zarade tvrtki čije su dionice stekli kroz godine.

  • U Konzumu i Agrokoru proizvedeno je 97 posto svih gubitaka. U našem prijedlogu svi koji imaju potraživanja mogu ih pretvoriti u vlasnički udio. Ovisna društva tako bi trebala otpisati svoja potraživanja prema matici, Agrokoru d.d., a jedini preostali kreditori bili bi roll-up kreditori – rekla je Grubišić Šeba te navela ključne stavke alternativnog rješenja plana nagodbe:
  • Vjerovnici Agrokora d.d. bi postali njegovi novi vlasnici (pretvaranjem duga u kapital) dok bi,
  • Takav Agrokor d.d. bio vlasnik 75% Konzuma, a preostalih 25% Konzuma bi bilo vlasništvo dobavljača koji bi na taj način mogli putem kontrolnog paketa zaštiti svoju poziciju na policama, a samim time i dugoročnu opstojnost Konzuma
  • Preostali iznos potraživanja koji se ne bi konvertirao u dionice Konzuma dobavljači bi naplatili kroz komercijalne zapise i obveznice
  • Niti jedna od operativnih kompanija ne bi išla u stečaj već bi se kroz nagodbu provelo financijsko restrukturiranje u svrhu postizanja dugoročno održive razine duga

Zaključno, ključne razlike između plana restrukturiranja koji provodi Ante Ramljak i onog koji predlaže Udruga malih dioničara su te da u ovom slučaju resursi ostaju u Hrvatskoj te nema prebacivanja imovine u Nizozemsku, napravljena je pravična distribucija vrijednosti zbog čega na gubitku nisu porezni obveznici RH te nema otpisa duga dobavljačima, a tvrtka može vraćati svoj novac.

  • Predlažemo da ne bude zrcalnih društava, da se napravi financijsko restrukturiranje na razini matice – Agrokora i Konzuma, tvrdimo da imovine nije vrijednosti kako se tvrdi i nisu fer procjena te da ovdje nitko neće izgubiti – zaključila je Grubišić Šeba.