U drugom tromjesečju prihodi Alibabe porasli su 46 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,54 milijarde dolara

Uoči početne javne ponude dionica (IPO), vodeća kineska tvrtka za internetsko trgovanje Alibaba Group Holding izvijestila je o ubrzanom rastu prihoda u drugom tromjesečju, što se zahvaljuje snažnom povećanju prihoda od mobilnog poslovanja.

Prihodi Alibabe porasli su u drugom tromjesečju 46 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,54 milijarde dolara. Pritom je neto dobit gotovo utrostručena, na 1,99 milijardi dolara, objavila je kompanija u poslovnom izvješću. U prvom su tromjesečju prihodi tvrtke bili uvećani za 38,7 posto.

Gotovo trećina ukupnih transakcija u drugom kvartalu otpada na prihode od mobilnog poslovanja, nasuprot njihovu udjelu od 27,4 posto u prvom tromjesečju.

Alibaba priprema početnu javnu ponudu dionica, koja bi mogla biti dosad najveća u tehnološkom sektoru, a po nekim bi procjenama već idućeg tjedna tvrtka mogla utvrditi početnu vrijednost dionica, kažu analitičari.

U idućem mjesecu Alibaba priprema niz prezentacija koje bi mogle privući interes brojnih investicijskih fondova, uključujući one fokusirane na tržišta u nastajanju i na tehnologiju. Kineska bi kompanija mogla putem IPO-a postići vrijednost od najmanje 200 milijardi dolara, što bi je svrstalo među 20 najvećih s izlistanim dionicama na američkim tržištima, a njezina bi vrijednost značajno premašila onu svjetski poznatih tvrtki u tome segmentu kao što su Amazon.com i eBay, procjenjuju analitičari.

“Rezultati poslovanja općenito su vrlo pozitivni uoči predstojećeg IPO-a i mišljenja sam da bismo mogli svjedočiti rastu vrijednost Alibabe i iznad 200 milijardi dolara”, kazao je James Cordwell, analitičar tvrtke Atlantic Equities. (Banka.hr / Hina)