Prihodi i dobit Applea ponovno pali zbog pada prodaje iPhonea

Prihodi Applea u proteklom tromjesečju pali su 9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 46,85 milijardi dolara, a smanjena je i dobit tog tehnološkog diva, što je posljedica pada prodaje iPhonea već treći kvartal zaredom.

apple-dobit-prihodi-midiPrema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 9 milijardi dolara, što je 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju kada je zarada iznosila 11,2 milijarde. To je ponajviše posljedica pada prodaje pametnih telefona iPhonea, koja čini oko dvije trećine ukupne prodaje Applea.

To je već treće tromjesečje zaredom kako prihodi, dobit i prodaja iPhonea padaju.

U proteklom je kvartalu Apple prodao 45,5 milijuna iPhonea, oko 2,5 milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom su najviše, gotovo 30 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog.

Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva, a time i potrošnje stanovništva.

Uz to, prodaja Mac kompjutora u svijetu pala je u proteklom tromjesečju 17 posto na godišnjoj razini, dok je prodaja iPada stagnirala. Prodaja u kategoriji ‘ostalih proizvoda’, koja uključuje pametni sat Apple Watch, pala je, pak 22 posto.

“Apple nije imao dobar kvartal jer je prodaja iPhonea i Macova pala, kao i prodaja u Kini i SAD-u, a čini se da je pala i prodaja Watcha”, kaže Patrick Moorhead, analitičar u tvrtki Moor Insight & Strategy.

No, svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay i App Store, za 24 posto na godišnjoj razini.

Unatoč oštrom padu prihoda i dobiti, poslovni rezultati najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti nešto su bolji nego što su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali.

Unatoč tome, cijena dionice Applea u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu pala je više od 2 posto.

U cijeloj protekloj poslovnoj godini dobit Applea pala je na 45,7 milijardi dolara, s 53,4 milijarde godinu dana prije. Znatno su u protekloj poslovnoj godini pali i prihodi kompanije, što je njihov prvi pad od 2001. godine. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakHrvatska 43. na ovogodišnjoj ljestvici Doing Business
Sljedeći članakČetiri nezaboravna iskustva za dobitnice nagradne igre “100% tvoj doživljaj. 100% Juicy”