mljekari-prosvjedi-ftdMljekare okupljene u udruženju Croatiastočar spremne su definirati europsku otkupnu cijenu mlijeka te pozivaju udruge proizvođača na prekid prosvjeda. HSUMP poručuje kako prijedlog nije na tragu njihovih zahtjeva te nastavljaju s prosvjedima

Mljekarska industrija spremna je definirati europsku otkupnu cijenu mlijeka, a otkupna cijena mlijeka za veljaču obračunavat će se kao za siječanj, priopćili su iz Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar iz kojeg pozivaju udruge proizvođača mlijeka na što skorije postizanje kompromisnog dogovora te da obustave sve aktualne i najavljene prosvjede.

HSUPM nije zadovoljan prijedlogom mljekarske industrije vezano za definiranje otkupne cijene mlijeka, kažu kako taj prijedlog nije na tragu njihovih zahtjeva te nastavljaju s prosvjedima.

Predsjednik Saveza Igor Rešetar kazao je kako proizvođači mlijeka traže postizanje tripartitnog dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka između proizvođača, prerađivača i Ministarstva poljoprivrede, te otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja EU 27, a ne kako nudi Croatiastočar, otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

Nakon prekida razgovora s Jakovinom, mljekari zovu premijera
Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem ga upozoravaju na probleme proizvođača mlijeka, a na upućivanje pisma premijeru odlučili su se zbog prekida komunikacije s resornim Ministarstvom poljoprivrede.

Molim premijera da se što prije očituje na pismo, jer nećemo moći još dugo kontrolirati situaciju na terenu, budući da je punktova sve više, kazao je potpredsjednik HSUPM Mladen Šolčić u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

HSUMP smatra da je menadžment Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima.

“Dužni smo još jedanput upoznati javnost da je Savez u pisanoj formi 14. veljače uoči prosvjeda obavijestio Dukat d.d. da će doći do zastoja u prometovanju vozila ispred Dukata, ali da prosvjednici neće zaprečivati cisterne koje svakodnevno kupe mlijeko od kooperanata.

Menadžment Dukata je izdao nalog da cisterne ne uzimaju mlijeko čime je ucjenjivao kooperante s ciljem iznude novih ugovora s nepovoljnim uvjetima”, kaže se u priopćenju Kriznog stožera za obranu cijene sirovog mlijeka toga saveza udruga i napominje da su ucjena i iznuda kazneno djelo, a javlja Hina.

Javnost si, naravno, postavlja pitanje hoće li blokirani Dukat obustaviti proizvodnju i može li njegovo mjesto na tržištu preuzeti neki drugi proizvođač kojemu bi mljekari prodavali mlijeko po povoljnijim uvjetima.

Prema Sektorskim analizama prehrambene i industrije pića, koje rade Ekonomski institut Zagreb i časopis Banka, a bit će – za pretplatnike – objavljene sutra, Vindija drži između 40 i 45 posto udjela u proizvodnji, Dukat između 30 i 35 posto, a ostatak su male mljekare koje su osnovale posebnu udrugu. Zamjetne udjele još imaju Mils i PIK Rijeka. Zasad se ostali sudionici mliječnog tržišta ne izjašnjavaju o sukobu Dukata i njegovih dobavljača.

Prosvjedi od utorka
Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka tražeći povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.

“Ministar poljoprivrede je izjavio da modalitete izračuna otkupa mlijeka trebamo definirati s prerađivačima. Postavljamo pitanje je li ovlastio upravu Dukat d.d. da s njima pregovaramo i o visini potpora”, kaže se u priopćenju.

Također se navodi kako Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka zaprima punomoći za zastupanje udruga i pojedinačnih proizvođača mlijeka te da su do sada zaprimili 22 punomoći za zastupanje udruga i 6 punomoći za zastupanje pojedinačnih proizvođača.

Krizni stožer za obranu cijene sirovog mlijeka najavio je da će danas prije početka sjednice Hrvatskoga sabora dijeliti mlijeko zastupnicima.

Mlijeko se prolijevalo i dijelilo

Očajni mljekari i dalje su dan na cestama. Prosvjedi se šire i zaoštravaju u Podravini, Bilogori, Slavoniji, varaždinskom kraju. Ne odustaju od zahtjeva da im se otkupna cijena mlijeka vrati na 2,60 kuna.

Mljekari će i dalje prosvjedovati jer smatraju da ne postoji drugi način na koji bi upozorili da im snižena otkupna cijena mlijeka nije dovoljna za proizvodnju.

U HTV-ovom Dnevniku 3 Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, rekao je da iza ovih prosvjeda ne stoji politika, već samo proizvođači koji brane svoje farme. Do sada je bivša vlada poduzimala samo vatrogasne mjere, dodao je, a potreban je uređen sustav koji će kontrolirati proizvodnu cijenu mlijeka.

I dok uprava Dukata poziva kooperante da slijede primjer Karlovca i prekinu prosvjed, prosvjednici ne vjeruju najavama da ima mjesta za kompromis dok ne vide crno na bijelo. U Zagrebu i Bjelovaru ne odustaju, u Osijeku im potporu daju i ratari, podupire ih i Hrvatska poljoprivredna komora.

Mlijeko se ovih dana i dijelilo i prolijevalo, a u podne su ga prosvjednici u Zagrebu, nakon molitve za spas u zagrebačkoj katedrali, dijeliti na Dolcu.

Prosvjedi su i kod mjesta Poljanec, Kloštra Podravskog i još nekoliko punktova na području Podravine i Prigorja te na nekoliko mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a proizvođači mlijeka s područja Đakovštine danas su započeli nove prosvjede s 40-ak traktora uz đakovačku zaobilaznicu.

Uz mljekare, s traktorima je na zaobilaznicu izašla i Udruga Brazda.

Ispred Udruge uzgajivača simentalskog goveda Osječko-baranjske županije u Đakovu se novinarima obratila Ružica Zorić, ponovivši zahtjev mljekara za dosadašnjom cijenom mlijeka, kao i zahtjev za isplatom svih potpora u poljoprivredi do 1. ožujka kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva

Nismo u svojim prosvjednim aktivnostima, kako nam neki žele imputirati, blokirali ulaze u Dukat i Sirelu, nismo im onemogućili otkup, no oni ga nisu proveli, istaknula je Zorić.

Kazala je kako će prosvjedi mljekara trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a u protivnom će za Zagreb te da je već prijavljen put bude li potrebe za tom prosvjednom mjerom.

Ne možemo proizvoditi mlijeko po 2,30 kuna. To je nemoguće jer nas realno proizvodnja jedne litre stoji više od četiri kune. Ako Dukat može proizvoditi mlijeko po 2,30 kuna neka sam podigne farme i vidi je li to moguće, rekla je Ružica Zorić. (Bankamagazin)