Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene u prosincu na mjesečnoj razini povećane za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 0,5 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u prosincu prošle godine bile su 1,3 posto niže nego u prethodnom mjesecu, dok su prema prosincu 2013. godine smanjene za 3,4 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na godišnjoj razini to je 20. mjesec za redom da se bilježi pad proizvođačkih cijena u industriji. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene u prosincu na mjesečnoj razini povećane za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 0,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u prosincu su, prema mjesecu prije, bile ukupno niže za 1,2 posto, a u odnosu na prosinac 2013. za 3,4 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi prodavali na stranim tržištima, pak, smanjene su u prosincu na mjesečnoj razini za 1,6 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 3,4 posto.

Promatrano prema djelatnostima, u prosincu su proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini, prema studenom, pale za 1,5 posto.

U rudarstvu i vađenju su proizvođačke istodobno pale za 1,3 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 0,1 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene ostale na istoj razini.

Na godišnjoj razini, pak, u prosincu je najizrazitiji pad proizvođačkih cijena zabilježen u rudarstvu i vađenju, i to za 5,6 posto. U prerađivačkoj industriji cijene su istovremeno pale za 4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto.

Nasuprot tome, cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliš cijene su na godišnjoj razini u prosincu 2014. rasle za 19,2 posto, pokazuju podaci DZS-a. (Banka.hr / Hina)