Europljani su u siječnju požurili na benzinske stanice kako bi iskoristili povoljne cijene goriva pa je ukupni promet u maloprodaji ponovo ubrzao nakon kratkotrajnog posustajanja na kraju 2014., izvijestio je u srijedu europski statistički ured.

U 28 zemalja Europske unije sezonski prilagođen promet u maloprodaji porastao je u siječnju 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je njegov rast nakratko posustao, na 0,4 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Poskočio je i promet u maloprodaji eurozone, za 1,1 posto, nakon što je u prethodnom mjesecu također porastao za revidiranih 0,4 posto.

Najveća je navala u siječnju i u EU i u eurozoni bila na motorna goriva, što je pretočeno u skok prometa u trgovini tim proizvodima za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec u eurozoni, te za 2,9 posto u EU28.

Poticaj navali na benzinske postaje dale su niže cijene goriva, povezane s oštrim padom cijena nafte, za više od 60 posto u razdoblju od prošlogodišnjeg lipnja do siječnja.

U kategoriji neprehrambenih proizvoda, koja obuhvaća široku lepezu proizvoda, od obuće i odjeće i namještaja do elektronskih uređaja, knjiga i lijekova, promet je u eurozoni u siječnju povećan na mjesečnoj razini 1,2 posto, te za 0,8 posto u EU.

Najslabiji je rast zabilježen u kategoriji prehrambenih i duhanskih proizvoda i pića, za 1,0 posto u eurozoni odnosno za 0,6 posto u EU.

Među zemljama EU-a za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima, daleko je najveći skok prometa u maloprodaji u siječnju u odnosu na prethodni mjesec zabilježio Portugal, za 6,8 posto. Slijedi Njemačka s povećanjem prometa u maloprodaji za 2,9 posto.

Pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini zabilježile su Velika Britanija, za 0,9 posto, Litva, za 0,5 posto, te Bugarska i Irska, za po 0,1 posto.

Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Na godišnjoj je razini ukupan promet u maloprodaji u EU prilagođen za broj radnih dana porastao u siječnju za 4,0 posto. U prosincu uvećan je za 3,4 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Osjetno je u prvom ovogodišnjem mjesecu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećan i promet u maloprodaji u zoni primjene jedinstvene europske valute, za 3,7 posto. U prosincu porastao je za revidiranih 3,1 posto.

Najviše je i na godišnjoj razini u siječnju uvećan promet na benzinskim postajama, za 5,6 posto u EU, te za 6,1 posto u eurozoni.

Među zemljama članicama za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima najviše je na godišnjoj razini u siječnju poskočio promet u maloprodaji u Luksemburgu, za 10,7 posto. Slijede Mađarska s 8,2 posto i Poljska sa 7,5 posto. Pad je zabilježen samo u Finskoj, za 1,2 posto, i Belgiji, za 0,3 posto. (SEEbiz / Hina)