Rast robne razmjene EU-a i eurozone s ostatkom svijeta

Robna razmjena Europske unije (EU) i eurozone u srpnju 2017. godine porasla je s ostatkom svijeta u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.

Izvoz roba iz 28-članog EU u srpnju ove godine dosegnuo je vrijednost od 155,8 milijardi eura, što je za 9,7 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju u petak objavljene prve procjene Eurostata, temeljene na sezonski neprilagođenim podacima.

Uvoz roba iz ostatka svijeta u istom je razdoblju porastao za 5,6 posto, na 146,9 milijardi eura.

Iz tih podataka proizlazi da je EU s ostatkom svijeta u srpnju 2017. zabilježio višak u robnoj razmjeni od 8,8 milijardi eura, nasuprot tri milijarde eura u istom razdoblju godinu dana ranije, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.

Unutar EU-a robna je razmjena u srpnju ove godine prema istom mjesecu lani uvećana za 5,3 posto, na 260,3 milijarde eura.

Eurozona je prema prvim procjenama Eurostata u srpnju zabilježila povećanje robnog izvoza na godišnjoj razini za 6,1 posto, na 177,7 milijardi eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.

Vrijednost robnog uvoza u istom je razdoblju uvećana za 8,2 posto, na 154,6 milijardi eura.

Iz srpanjskih podataka proizlazi da je 19-člano gospodarstvo ostvarilo višak u robnoj razmjeni s inozemstvom od 23,2 milijarde eura, nasuprot višku od 24,8 milijardi eura u istom razdoblju prošle godine.

Unutar eurozone robna razmjena u srpnju je na godišnjoj razini porasla za 5,6 posto, dosegnuvši vrijednost od 145,6 milijardi eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.

Robna razmjena u prvih sedam mjeseci
U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci EU je izvezao roba u inozemstvo u vrijednosti 1.087,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 9,6 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, dok ih je uvezao u vrijednosti od 1.076,5 milijardi eura, ili 10,1 posto više, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci.

Iz toga proizlazi da je višak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom u sedmomjesečnom razdoblju iznosio 10,8 milijardi eura, nasuprot višku od 14 milijardi eura u istom razdoblju lani.

Izvoz roba iz eurozone porastao je u navedenom razdoblju za 7,7 posto, na 1.265,1 milijardu eura, a uvoz je uvećan za 11,2 posto, na 1.135 milijardi eura.

Višak u robnoj razmjeni eurozone s ostatkom svijeta u tom je razdoblju dosegnuo 130,2 milijarde eura, nasuprot 154,1 milijarde eura viška u istom razdoblju prošle godine.

Unutar EU-a u prvih sedam mjeseci 2017. robna razmjena porasla je za 6,9 posto prema istom razdoblju godine ranije, na 1.938,3 milijarde eura, a unutar eurozone za 7,3 posto, dosegnuvši vrijednost od 1.074 milijarde eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci. (Hina)

Prethodni članakPorasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
Sljedeći članakFeričanci: vinsko odredište koje ne smijete zaobići