marelicaVoćari koji su pretrpjeli štete zatražili su pomoć od ministra poljoprivrede i župana Osječko-baranjske županije. Tijekom 2014. i 2015. godine u voćnjacima i na okućnicama na području Osječko-baranjske županije osušilo se više od 8000 stabala marelica.

Tvrdi to Vladimir Blagus, voćar iz Baranje, u pismu koje nam je poslao.

“Budući da smo vlasnici nasada tri hektara marelica i da nam se osušilo 40 % nasada, a u dogovoru s više od 20 voćara koji su također imali goleme štete, stupili smo u kontakt s državnim tijelom nadležnim za zdravlje bilja u RH – Zavodom za zaštitu bilja radi utvrđivanja pravog uzroka sušenja marelica. Uzimanje uzoraka izvršio je čelnik Odjela za biljno zdravstvo, dr. sc. Dario Ivić, 5. lipnja 2015. Izuzeto je samo 20 uzoraka s četiri lokacije u Baranji (od spomenutih 8000 stabala na više od 40 lokacija) i na samo tako malom broju laboratorijskim analizama utvrđeno je, na 20 % uzoraka, postojanje veoma opasnog mikroorganizma – fitoplazme europske žutice koštičavog voća (ESFY). Radi se o karantenskoj fitoplazmi čije postojanje u voćnjacima zahtijeva određeno postupanje i nadzor sukladno Zakonu i ostalim provedbenim aktima. Između ostalog, predviđena je i karantena – kako bi se spriječilo širenje fitoplazme ako se utvrdi da je zahvatila 20 % i više stabala”, navodi Blagus.

Dodaje i da, iako im je obećano da će dobiti laboratorijske rezultate i preporuke za daljnje postupanje s nasadima marelica (ili vađenje stabala ili nekakvi oblici rekonstrukcije voćnjaka), nisu ih dobili, unatoč tromjesečnom traženju.

“Usmenu potvrdu o postojanju fitoplazme dobili smo od dr. Ivića, mr. sc. Ivane Križanac, rukovoditeljice Odjela za dijagnostiku i analitiku, i predstojnice Zavoda, dr. sc. Adrijane Novak. Prema tvrdnji predstojnice, pismeni nalaz nećemo ni dobiti „jer se radi o karantencu. Iako prolazi četvrti mjesec od uzimanja uzoraka, zaprepaštavaju nas brojne činjenice koje govore o krajnjoj neozbiljnosti Zavoda za zaštitu bilja, kao primjerice zašto Zavod, kada je utvrdio postojanje ovog opasnog mikroorganizma, nije nastavio uzimanje uzoraka s ostalih lokacija na području OBŽ-a (Osijek, Aljmaš, Erdut…), gdje je na pojedinim lokacijama osušeno od 30 do 80 % stabala”, kaže Blagus te dodaje kako smatra da je Zavod dužan rezultate analize i kopije zapisnika dostaviti Sektoru fitosanitarne politike i Sektoru fitosanitarne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede.

“Oni to nisu učinili ni tri mjeseca nakon uzimanja uzoraka. Zašto se Zavod nije oglasio (a potvrđeno je da ni neće) nekakvim preporukama voćarima za buduća postupanja s nasadima marelica, iako su upoznati da se sušenje stabala i dalje nezaustavljivo nastavlja? Zašto Zavod nije pokrenuo nikakve izvide vezane uz utvrđivanje mjesta ‘podrijetla’ fitoplazme (kada fitoplazmu unesete u voćnjak, nju sa stabla na stablo prenosi buha). Suočeni tako s činjenicom da Zavod neće učiniti ništa u razumnom roku, bili smo prisiljeni obratiti se javnosti, Ministarstvu poljoprivrede i Osječko-baranjskoj županiji i skrenuti pozornost na ovaj problem (postojanje fitoplazme) koji prijeti ne samo marelicama nego i ostalom koštičavom voću. Stoga tražimo od ministra poljoprivrede i župana Osječko-baranjske županije da pokrenu sve dostupne mehanizme kako bi se problem riješio i suzbio ovaj opasni mikroorganizam”, izjavio je Vladimir Blagus. (glas-slavonije.hr)