Statistički podaci o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju da su povećane površine pod pšenicom, kukuruzom, uljanom repicom, suncokretom i šećernom repicom, dok su smanjene površine pod sojom.

pšenica-zitarice-zetva-pšenice-midiPšenice je zasijano na 150 tisuća hektara, odnosno na šest posto više površine nego u 2015. godini, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2016. godini, koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Povećane su i površine pod uljanom repicom, za 27 posto, na 28 tisuća hektara, te šećernom repom za 14 posto, na 16 tisuća hektara.

Procjene pokazuju i da su površine zasijane kukuruzom veće za dva posto, odnosno zasijano ga je na 270 tisuća hektara.

Suncokreta je zasijano na 38 tisuća hektara, što je devet posto više površina nego prošle godine, dok su površine pod krumpirom ostale na istoj razini, odnosno zasijano ga je na 10 tisuća hektara.

Smanjene su jedino površine pod sojom, koje je zasijano na 85 tisuća hektara ili deset posto manje nego prošle godine.

Podaci o ranim procjenama o zasijanim površinama za važnije ratarske usjeve odnose se na stanje 1. lipnja. Ti su podaci prve informacije koje objavljuje DZS o stanju zasijanih površina na kraju proljetne sjetve.(SEEbiz.hr/Hina)