poljoprivreda-novacU sljedećih nekoliko tjedana bit će otvoreni natječaji Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iz kojih se financiraju projekti ulaganja u fizičku imovinu te projekti razvoja poljoprivrednih gospodarstava i njihovog poslovanja, podsjeća poslovni savjetnik EU fondova Robert Ravenšćak.

“Prihvatljivi korisnici postojeći su poljoprivrednici, pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ali i oni koji to tek žele postati. Ova tri natječaja tako pokrivaju najširi spektar i karakter troškova koje poljoprivrednici mogu imati za svoje investicije. Za što se dodjeljuju nepovratna sredstva? Kroz mjere 4.1., 4.2. i 6.1. poljoprivrednici svojim projektima mogu financirati primjerice podizanje novih nasada, gradnju i opremanje svih vrsta objekata za uzgoj životinja, bilja i kultura, objekata za preradu i skladištenje, gradnju upravnih objekata u funkciji osnovne djelatnosti, nabavu traktora i ostale mehanizacije, opreme i gospodarskih vozila te gradnju sustava za navodnjavanje”, navodi između ostaloga Ravenšćak.

Prihvatljivi su troškovi u sektoru prerade mlijeka, mesa, peradarstva, voća i povrća, bilja, cvijeća, maslina te pčelinjih proizvoda. Moguće je financirati gradnju sustava za obradu otpadnih voda, objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kao i kupnju zemljišta (do 10 % vrijednosti), i još mnogo toga. Najviša vrijednost nepovratnih potpora je do 5.000.000 eura, a najniža vrijednost potpore iznosi 5000 eura. (glas-slavonije.hr)