Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je kako vjeruje da postoji mogućnost da najveći pojedinačni vjerovnik koncerna, ruski Sberbank prihvatiti kompromis.

Izvanredna Uprava Agrokora na konferenciji za novinare izvijestila je kako je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna, kao i da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Ramljak je rekao da je jutros kontaktirao s predstavnicima Sberbanka, kako između izvanredne uprave i te banke postoji stalna komunikacija te da je izvanredna uprava stalno “pružala ruku” i da nisu napravili ni jedan agresivan potez prema Sberbanku.

“Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane”, kazao je Ramljak.

I u odgovorima na više novinarskih pitanja oko Sberbanka, Ramljak je više puta ponovio kako postoji naznaka s njihove strane da su spremni za kompromis te kako bi, ako ta banka povuče tužbe, predstavnici te banke ušli u stalno vjerovničko vijeće.

Naime, izvanredna je uprava osporila potraživanja Sberbanka zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega 7,4 milijarde kuna se odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendncije (vodi se više ovršnih postupaka).

Ramljak je više puta ponovio kako će se, ako se steknu pravni uvjeti da se osporene tražbine priznaju, one i priznati te kako smatra da je ukupni dug Agrokora 58 milijardi kuna.

“Sberbank je jedan od vjerovnika. Zašto od njih radite monstruma? Oni imaju 18 posto ukupnih potraživanja, ali ne mogu zaustaviti nagodbu”, rekao je Ramljak.

Napominjući kako se u medijima govori da iza te banke stoji ruska država i politika, ili primjerice iza Knighthead fonda američka država i politika, izvanredni povjerenik je poručio kako se radi od odnosu jedne korporacije s drugom. “Ovo je odnos u kojem i mi imamo vlastiti dignitet, u kojem ćemo postupiti prema svemu što nam zakon omogućava. Mislim da su toga svjesni svi kreditori, mislim da polako toga postaje svjestan i Sberbank”, rekao je.

Sberbank, koji prema Agrokor ima 1,1 milijardu eura potraživanja, pokrenuo je arbitražu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a može se žaliti na odluku suda u Londonu, koji je priznao ‘lex Agrokor’. Ramljak kaže kako mu predstavnici te banke u današnjem razgovoru nisu najavili žalbu, ali i kako je siguran da će se žaliti.

Nakon odluke suda u Londonu, taj postupak arbitraže staje i Sberbank se može vratiti na sud u Zagrebu ili se odlučiti za ovrhu imovine Agrokora u zemljama koje nisu priznale ‘lex Agrokor’ odnosno u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

“Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank tako, pod uvjetom da bude uspješan u svim tim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti”, rekao je Ramljak, dodajući da bi u slučaju dogovora mogli naplatiti veći iznos.

Na novinarski upit ima li zainteresiranih za pojedine kompanije iz sastava Agrokora, Ramljak je rekao kako interesa ima na dnevnoj bazi, no kako se u ovoj fazi postupka, odnosno prije sklapanja nagodbe, neće ići na pojedinačnu prodaje.

Nije htio prejudicirati koliki bi mogao biti otpis duga, napominjući da bi, i na osnovu strateških planova, svaki vjerovnik mogao izračunati na koliki bi povrat mogao računati.

Na upite o iznosima prijavljenih tražbina s obzirom da je dijelu dobavljača, kao i financijskih vjerovnika koji su sudjelovali u roll-up kreditu dio potraživanja već plaćen, Ramljak je istaknuo da se ukupne tražbine vjerovnika odnose na sve njihove tražbine, neovisno o tome je li im u međuvremenu nešto već plaćeno.

Po podacima izvanredne uprave, ukupne tražbine Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave iznose 197 milijuna kuna, a nešto je manji iznos od toga potražuju lokalne jedinice.

Ramljak je i danas ponovio kako jači da u postupku u Agrokoru porezni obveznici neće platiti ni kune. (Hina)