duhan-rezani-za-motanje-midiU kriznim vremenima potrošači se okreću crnom tržištu, nastojeći proći što jeftinije. Istovremeno, kao svojevrsni psihološki efekt, raste potrošnja duhana i alkohola.

I ti proizvodi nerijetko se nabavljaju na crno ili kupci s ciljem uštede prelaze na proizvode nižih cijena.

A koliko građani stežu remen, pokazali su i podaci o proračunskim prihodima kada je riječ o trošarinama koji su u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, pali 2,3 posto.

Manje je prikupljeno trošarina na naftne derivate jer građani zbog poskupljenja goriva puno racionalnije troše. Ni turistička sezona prihode od trošarina na naftne derivate nije vratila na prošlogodišnju razinu.

Slična je situacija, pokazali su posljednji neslužbeni podaci o punjenju proračuna, i u segmentu trošarina na pivo pa su, unatoč turističkoj sezoni, ali i europskom prvenstvu u nogometu koje tradicionalno nosi i veću potrošnju piva, prihodi od te trošarine pali za 3,1 posto.

Istovremeno, oni na alkohol niži su za 10,8 posto. Jedini poseban porez na kojem je država zaradila više nego lani onaj je na duhanske proizvode. Tako je prikupljeno gotovo dvije milijarde kuna od trošarina na duhan, što je 7,6 posto više nego lani.

I proizvođači duhanskih proizvoda primijetili su kako su se građani u krizi okrenuli jeftinijim proizvodima. Tako je, prema podacima TDR-a, udio cigareta u nižem cjenovnom segmentu s 18 posto u 2008. godini porastao na 31 posto u prošloj godini.

Još snažniji rast tržišnog udjela vidljiv je kod rezanog duhana, odnosno duhana za motanje. Prije četiri godine taj je proizvod zauzimao 0,8 posto tržišta, na koncu 2010. godine taj je udio porastao na četiri posto, a prošle godine na 6,9 posto.

Kriza i promjene navika potrošača jedan su od razloga tako snažnom rastu. No ne treba zaboraviti i da su tijekom prošle i pretprošle godine trošarine na rezani duhan rasle.

Prije tih povećanja trošarina je bila 38 kuna, dok je s posljednjim povećanjem prvog dana prošle godine skočila na 234 kune. Rast duhanskih trošarina, posebno na rezani duhan, očekuje se i u budućnosti s daljnjim prilagođavanjem domaćeg tržišta europskom. (Novi list)