Agrokor kod Vrbovca otvara svoje prvo bioplinsko postrojenje

bioplinska-postrojenja-ftdKao pogonsko gorivo koristit će se organski otpad, nusproizvod u proizvodnji hrane

Agrokor, odnosno njegova tvrtka Agrokor energija, u srijedu otvara svoje prvo bioplinsko postrojenje koje se nalazi na farmi Gradec nedaleko od PIK-a Vrbovec, a ono će kao pogonsko gorivo koristiti organski otpad, nusproizvod u proizvodnji hrane.

Partner Agrokora u realizaciji ovog projekta je GH Holding – slovenski građevinski holding koji je dosad realizirao niz građevinskih, ekoloških i energetskih projekata te bioplinskih postrojenja.

Osposobljavanjem farmi da se same riješe otpada uštedjet će se na troškovima njegova zbrinjavanja, ali i dio troškova potrebne energije podmiriti vlastitom proizvodnjom, što je važno za održavanje njezine konkurentnosti, pojasnili su ranije iz Agrokora.

Inače, prema ranijim najavama strateški plan Agrokor energije jest da u sljedećih pet godina izgradi bioplinska postrojenja instalirane snage oko 30 megavata (MW), a vrijednost ovih investicija procijenjena je na oko milijardu kuna.

Za gradnju bioplinskog postrojenja u Gradecu Agrokor je od EBRD-a dobio zajam od 5 milijuna eura. Njegov je kapacitet 1 megavat električne energije koju će isporučivati u hrvatsku elektroenergetsku mrežu, a proizvodit će i do 1 MW toplinske energije. (Bankamagazin)

Prethodni članakRaste potrošnja duhana i alkohola
Sljedeći članakDonacija Kraša Giovanniju Cernogorazu