trgovina-maloprodaja-kupci-midi1Promet je u kolovozu u odnosu na srpanj nominalno pao u deset trgovačkih struka, a porastao u osam

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u kolovozu u odnosu na srpanj nominalno bio veći za 1,9 posto, a realno za 1,2 posto, dok je na godišnjoj razini, prema kolovozu lani, zabilježen blagi nominalni rast od 0,5 posto, ali i realni pad od 3,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Realni pad prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini tako je u kolovozu ove godine nastavljen šesti mjesec zaredom.

Podaci o prometu trgovine na malo promatrano prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u kolovozu u odnosu na srpanj nominalno pao u deset trgovačkih struka, a porastao u osam.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje imale najveći, 40,6 postotni udio u ukupnoj maloprodaji, promet je u kolovozu povećan prema mjesecu ranije za 2 posto.

Značajan udio, od 23,3 posto u ukupnoj hrvatskoj maloprodaji u kolovozu je imala prodaja motornih goriva i maziva, kod koje se bilježi nominalni rast prometa na mjesečnoj razini od 9,4 posto.

Najveći mjesečni pad prometa, za gotovo 20 posto, zabilježen je kod prodaje motornih vozila, a najveći rast, za 26,1 posto u prodaji knjiga, novina, papirne robe i pisaćeg pribora.

U usporedbi s kolovozom prošle godine, dakle na godišnjoj razini, promet je u osmom mjesecu ove godine nominalno smanjen u 11 trgovačkih struka, a povećan u sedam.

Ipak, u dvije struke s najvećim udjelom u maloprodaji bilježi se nominalni godišnji rast prometa – u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet je povećan za 7 posto, a u prodaji motornih goriva i maziva za 6,6 posto.

Najveći se nominalni rast prometa na godišnjoj razini bilježi pak kod prodaje ostalih živežnih namirnica u specijaliziranim prodavaonicama, i to za 7,9 posto, dok je promet u prodaji motornih vozila i na godišnjoj razini zabilježio najznačajniji pad, od čak 36,3 posto. (H)