konferencija-o-prehrambenoj-industriji-panelLokalne prehrambene tvrtke, bez obzira na to gdje izvoze, opstat će samo ako budu uspješne u ovoj regiji te ako postoji međusobna suradnja, poručio je predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić

Treća međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji, 3rd FMCG&Retail Arena 2012, na kojoj su poslovni lideri diskutirali o utjecaju agrobiznis sektora na regionalnu ekonomiju, značenju regionalnog povezivanja, stanju u poljoprivredi, kao i najboljim načinima za rješavanje krize i inicijativama za ublažavanje njezina negativnog utjecaja, održana je jučer i danas u Beogradu u organizaciji Infoarena Grupe i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Konferenciju je otvorio Danilo Golubović, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Na konferenciji su, među ostalima, govorili i Vincent Degert, šef Delegacije EU u Srbiji, Tomislav Gavazzi, generalni direktor Infoarena Grupe, Miodrag Kostić, predsjednik MK Grupe, Vladimir Čupić, predsjednik Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria banke, Ante Todorić, izvršni potpredsjednik Agrokor Grupe za poslovnu grupu Maloprodaja, i drugi.

“Uvjereni smo da se regionalno tržište može dalje razvijati, a dobar pokazatelj je i činjenica da je usprkos krizi ekonomska suradnja zemalja u okruženju posljednjih godina znatno unaprijeđena. Na naše zadovoljstvo, pozivu za sudjelovanje na konferenciji odazvali su se lideri čiji rad pridonosi gospodarstvu u regiji. Bilo je riječi o tome da je poljoprivrednu industriju potrebno okrupniti i učiniti učinkovitijom. Zemlje regije imaju potencijal da postanu žitnice Europe, dok tome svakako treba pridonijeti i primjeren sustav poticaja. Opstanak na tržištu u vrijeme krize nije lak, ali uvjeren sam da će nastavak međusobne suradnje i razmjene ideja pridonijeti razvoju i stabilnosti”, rekao je Miljan Ždrale, stariji bankar EBRD-a angažiran na agrobiznis projektima ove banke u jugoistočnoj Europi.

Vincent Degert je naglasio da kreatori ekonomske politike zemalja u regiji trebaju ojačati fiskalnu stabilnost, poboljšati poslovno okruženje, smanjiti javnu potrošnju, a borba protiv korupcije mora biti prioritet. Kada je riječ o CEFTA sporazumu, Degert je rekao da je 28 međudržavnih sporazuma zamijenjeno jednim, mada nije sve teklo bez problema, ali se pokazalo kako je taj sporazum donio velike koristi i političku stabilnost u regiji, što EU podržava.

Istaknuti gospodarstvenici, bankari i međunarodni stručnjaci tijekom konferencije pokušali su odgovoriti na izazove s kojima se suočava eurozona, ali i dati moguća rješenja za nove teškoće kao što su ekstremne vremenske prilike koje mogu ugroziti lanac prehrane i gospodarsku i socijalnu stabilnost.

Na važnost regionalne suradnje osvrnuo se i predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić poručivši kako će lokalne prehrambene tvrtke, bez obzira na to gdje izvoze, opstati samo ako budu uspješne u ovoj regiji te ako postoji međusobna suradnja.

Generalni direktor Nektara Bojan Radun u svom je obraćanju govorio o aktualnom gospodarskom trenutku u Srbiji istaknuvši kako je tržište rada kao i zakon o radu u toj zemlji neophodno učiniti fleksibilnijim i podstaći domaću potrošnju.

Jelena Krstović, potpredsjednica Delta Holdinga, naglasila je kako fokus u Srbiji i regiji danas nije na poslovanju u Europskoj uniji, već je prioritet CEFTA. “Poticanje potrošnje u ovoj regiji je bitan faktor za izlazak iz krize”, kazala je.

S njom se složio i vlasnik MK grupe Miodrag Kostić koji je predložio ukidanje svih carina u okviru Cefte na određeni period kao dobru pripremu prije ulaska u Europsku uniju.

U panel diskusijama predstavljene su mogućnosti koje će se otvoriti ulaskom Hrvatske u EU, dok je dosta pozornosti posvećeno temama poput načina financiranja u poljoprivredi, liberalizaciji uvoza EU poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, strateškom pozicioniranju Podunavlja, a osobito razvoju regionalne suradnje.