Rekordne vozarine utrostručile dobit Maerska u trećem kvartalu

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u razdoblju od srpnja do rujna utrostručena mu je u usporedbi s istim razdobljem lani, dosegnuvši 6,9 milijardi dolara, pokazali su konačni rezultati poslovanja

Danski logistički div Maersk je izvijestio da mu se dobit u trećem kvartalu utrostručila zahvaljujući rekordnim vozarinama u uvjetima uskih grla u lancima opskrbe u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u razdoblju od srpnja do rujna utrostručena mu je u usporedbi s istim razdobljem lani, dosegnuvši 6,9 milijardi dolara, pokazali su konačni rezultati poslovanja, u skladu s preliminarnom procjenom objavljenom sredinom rujna.

Prihod je poskočio 67,7 posto, na 16,6 milijardi dolara.

U logističkom divu očekuju da će se kaos u globalnim lancima opskrbe otegnuti i na iduću godinu, ističući problem manjka radnika, posebno vozača kamiona, koji je onemogućio istovar robe iz stotina kontejnerskih brodova u lukama širom svijeta.

“Cijeli sustav postao je jedno golemo usko grlo”, izjavio je u utorak novinarima izvršni direktor Soren Skou, dodavši da istovar pred lukama čeka tristo kontejnerskih brodova.

Nedostatak radne snage, naglasio je, najveći je problem koji priječi kontejnerima da napuste luke, posebno manjak vozača teških teretnih vozila u Sjedinjenim Državama i Britaniji, unatoč “značajno” povećanim plaćama.

Kako bi zadovoljio sve izraženiju potražnju, Maersk je povećao kapacitete, no to nije riješilo problem prometnih čepova u lukama zbog kojih je u trećem tromjesečju obujam tereta u kontejnerskom prijevozu smanjen za četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

Nešto je manji i u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2020. godine, pokazuje izvješće danske tvrtke.

“Preveliki dio naših kapaciteta primoran je čekati pred lukama”, kazao je Skou.

U Maersku sada očekuju da će im temeljno poslovanje na oceanima rasti sporije od globalne potražnje za kontejnerima, za koju predviđaju da će ove godine rasti za sedam do devet posto. U rujanskoj procjeni očekivali su rast potražnje za šest do osam posto.

Iduće bi godine rast potražnje za kontejnerima, kako sada očekuju, trebao usporiti na dva do četiri posto, odražavajući normalizaciju nabujale potražnje za potrošačkim robama tijekom pandemije. (Hina)

Prethodni članakInovativni proizvodi uvijek nađu svog kupca
Sljedeći članakZa mljekarski sektor ključno i jačanje svijesti o potrošnji domaćeg mlijeka