Rusko tržište internetske trgovine poskočilo 22 posto

Tržište internetske trgovine u Rusiji uvećano je u prvih šest mjeseci ove godine za 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su u utorak ruski mediji, pozivajući se na podatke Ruske pošte i udruženja kompanija za internetsku trgovinu AITC.

U razdoblju od siječnja do lipnja vrijednost internetske trgovine u Rusiji iznosila je 498 milijardi rubalja (8,6 milijardi dolara), stoji u zajedničkom priopćenju Ruske pošte i AITC-a koje prenosi agencija TASS.

U AITC-u očekuju da će do kraja godine njegova vrijednost dosegnuti 1.100 milijardi rubalja.

Pritom je prekogranična internetska trgovina u prvoj polovici godine poskočila 34 posto, na 178 milijardi rubalja. Njezin udio u ukupnoj internetskoj trgovini u Rusiji iznosio je na kraju lipnja 35,7 posto.

U udruzi procjenjuju da će do kraja godine porasti na 37 posto, odnosno na 420 milijardi rubalja.

Udio Ruske pošte na e-tržištu iznosio je na kraju lipnja 67,5 posto, navodi se u priopćenju.

“Ako prekogranična trgovina nastavi rasti tim tempom, kroz nekoliko će godina istisnuti internetsku prodaju malih kućanskih aparata i odjeće unutar Rusije”, izjavio je predsjednik AITC-a Aleksej Fedorov.

U promatranom je razdoblju internetska prodaja malih kućanskih i elektronskih uređaja unutar Rusije uvećana 11 posto, na 98,9 milijardi rubalja, napominju iz udruženja.

“Bilježimo ogromnu neravnotežu između uvoza i izvoza”, napominje Fedorov.

Ruski klijenti pritom najviše naručuju robu iz Kine, na koju otpada 90 posto internetskog uvoza. Slijedi Europska unija s udjelom od četiri posto, te SAD s dva posto. Kada se pak gleda novčana vrijednost tih transakcija, na Kinu otpada 52 posto, na EU 23 a na SAD 12 posto uvoza, prenosi TASS. (Hina)

Prethodni članakPredstavljena Lidlova kolekcija Esmara by Heidi Klum
Sljedeći članakBrand PIP osvojio prestižnu medalju QUDAL