Britanski trgovački lanac Sainsbury’s postao je prva kompanija na svijetu koja će početi testiranje rashladnih kamiona za komercijalnu dostavu, koji se hlade motorima na tekući dušik.

Sainsburys-NaturaLine-midiIz Sainsbury’s su poručili da počinje tromjesečnu test fazu korištenja tehnologije Dearman s nula posto emisije štetnih plinova. Ova tehnologija koristi tekući dušik kao pokretačku snagu motora namijenjenih hlađenju, koji su do sada bili pokretani dizel gorivima.

Iako ove kamione i dalje pokreće dizel gorivo, očekuje se da će upotreba tekućeg dušika za hlađenje donijeti značajno smanjene emisije štetnih plinova, prenosi portal Business green. Prema izvještaju kompanije Dearman, koja je konstruirala ovu tehnologiju, očekuje se da će tijekom probe ovaj kamion uštedjeti 1.6 tona ugljikovog dioksida, kao i 37 kg dušikovog oksida.

Paul Crewe, rukovodilac održivosti britanskog lanca je rekao da ova testiranja predstavljaju dio napora Sainsbury’sa da smanji emisiju ugljikovog dioksida za 30 posto do 2020. godine. “Ova testiranja u suradnji sa Dearman-om predstavljaju samo jedan od inovativnih načina koji nam pomažu da ostvarimo naš cilj”, rekao je Crewe.

Transportni rashladni kamioni na ulicama Londona ispuštaju 49 tisuća tona ugljikovog dioksida i 22 tone čestica svake godine. Prema procjenama kompanije Dearman kada bi se svi rashladni kamioni zamijenili onima koji imaju ugrađene motore na tekući dušik, efekt bi bio jednak uklanjanju čak 327.000 dizel automobila s ulica Londona. Iz Dearmana su  priopćili da planiraju daljnju proizvodnju ovih test vozila, kao i njihovu prodaju u UK-u i širom svijeta. (marketnetwork.rs)