Pik MortadelaZbog brzog načina života današnjeg društva svi mi često posežemo za brzom hranom i polugotovim jelima koja sadrže gluten, dok istovremeno pretjeranom upotrebom takvih proizvoda nepotrebno opterećujemo organizam.

Upravo zato, iako je bezglutenska prehrana prvenstveno zdravstvena terapija koju koriste osobe s celijakijom i osobe s drugim oblicima preosjetljivosti na gluten, ovo je prehrana kojoj se danas okreće sve veći broj ljudi.

Što je gluten?
Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim vrstama žitarica kao što su pšenica, raž i ječam, u njihovim derivatima te zobi.

No, osim u navedenim žitaricama koje prirodno sadrže gluten, također ga možemo naći i u mnogim industrijskim proizvodima.

Naime, svojstva glutena su vrlo korisna u prehrambenoj industriji jer se on nerijetko koristi kao aditiv za međusobno povezivanje sastojaka.

Preosjetljivosti koje gluten uzrokuje su: celijakija – kronična autoimuna bolest, alergija na gluten i necelijakična osjetljivost na gluten. Kod navedenih oboljenja, izbacivanje glutena iz prehrane je nužno.

Znanost danas donosi informacije kako brojne bolesti mogu biti povezane s načinom prehrane te kako gluten može biti jedan od pokretača pojedinih oboljenja, što nam ukazuje na potrebu razmišljanja o onome što jedemo.

Pravilna bezglutenska prehrana stoga podrazumijeva izbacivanjem glutenskih namirnica uz uvođenje u prehranu adekvatnih zamjenskih namirnica koje ne sadrže gluten, odnosno namirnica koje su prirodno bez glutena.

To su žitarice i pseudožitarice poput kukuruza, riže, prosa, heljde, amaranta, kvinoje, manioke i tapioke te meso, riba, plodovi mora, jaja, voće, orašasti plodovi, povrće i jednostavni mliječni proizvodi.

Mortadela s crnim maslinama 2015Uz namirnice koje prirodno ne sadrže gluten dobrodošli su i proizvodi koji na pakiranju imaju znak prekriženog klasa ili oni s oznakom “bez glutena” što označava da je proizvod proizveden u uvjetima bez glutena odnosno da sadrži dopuštenu razinu glutena koja neće uzrokovati tegobe kod osoba preosjetljivih na gluten.

Ukratko, izbjegavanjem glutena u prehrani smanjuje se unos procesuiranih proizvoda te povećava unos namirnica koje prirodno ne sadrže gluten i upravo zato su korisne za naš organizam.

To su namirnice poput mesa koje je važan izvor proteina, bitnih aminokiselina i drugih hranjivih tvari te voća i povrća koje je bogato vitaminima i mineralima prijeko potrebnim za pravilno funkcioniranje našeg organizma.

Kako bi vaša svakodnevica bila što jednostavnija, donosimo sedam kratkih savjeta za što lakše i pravilnije provođenje bezglutenske prehrane:

1. Dobro se upoznajte koje namirnice sadrže gluten, a koje ne.

2. Kada razmišljate što jesti, naglasak stavite na namirnice bez glutena (meso, voće, povrće, mliječni proizvodi, sjemenke…). Mislite pozitivno!

3. Pripremi jela dodajte notu kreativnosti i mašte. Izaberite nove namirnice i potražite nove recepte.

4. Jedite više obroka dnevno, a o načinu prehrane razmišljajte i kad ste izvan kuće.

5. Prehranu obogatite raznovrsnim sjemenkama i orašastim plodovima – grickajte ih za užinu!

6. Unesite boje u svoj svakodnevni jelovnik, sezonsko voće i povrće konzumirajte na razne načine: u obliku hladnih povrtnih i voćnih salata, voćnih sokova, sitnih zalogaja svježeg voća i povrća. Mnogobrojne kombinacije stoje vam na raspolaganju!

7. Ne zaboravite na tjelovježbu i dovoljan unos vode u organizam.