Šest slovenskih banaka prodaje gotovo četvrtinu Mercatora

List Dnevnik navodi kako postoji zanimanje potencijalnih kupaca koji su se već raspitivali kod banaka o kupovini njihovih udjela

Skupina šest slovenskih banaka postigla je dogovor o zajedničkoj prodaji svojih udjela u Mercatoru koji dosežu gotovo čevrtinu dionica tog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, tvrdi tamošnji list Dnevnik.

Među njima je, s najvećim udjelom od osam posto dionica Mercatora, slovenska podružnica Unicredita, piše taj list. Skupini se nije pridružila Nova ljubljanska banka, koja ima 10,8 postotni udjel. Stručnjaci smatraju, naime, da je NLB vjerojatno zaključila da joj ne treba vanjski posrednik, jer ima velik udio.

Banke su potpisale sporazum kako bi zajednički postigle bolju cijenu za svoje dionice, ali su se sporazumile i da mogu razvrgnuti dogovor u bilo kojem trenutku, navodi list. Još se ne zna, je li skupini pristupila i Banka Celje, koja ima 4,4 postotni udio.

Dnevnik navodi kako postoji zanimanje potencijalnih kupaca koji su se već raspitivali kod banaka o kupovini njihovih udjela. Izvori lista tvrde da interes za kupovinu Mercatora nije izgubio ni Agrokor Ivice Todorića, unatoč otporu na koji je ta ideja naišla u javnosti. Neki financijski fondovi još su prije godinu dana iskazali interes za kupovinu udjela Pivoarne Laško i Infond Holdinga.

Banke zajedno imaju više od 36 posto dionica Mercatora, koliko drži i 17 tisuća njegovih malih dioničara.

Uprava Mercatora odgovorila je listu kako su je neki vlasnici neformalno obavijestili da ne namjeravaju ostati dugoročni vlasnici, te je uprava na sastanku u ponedjeljak naredila provođenje financijskog, poreznog i pravnog nadzora (vendor due diligence) nad svim tvrtkama u grupi Mercator za zadnjih pet godina, kao pripremu za 20 postotnu dokapitalizaciju u kojoj neće moći sudjelovati nijedan od današnjih vlasnika.

Rezultate će objaviti u veljači iduće godine kako bi svim investitorima pružili sve informacije i kako nijedan potencijalni kupac ne bi mogao dibit ekskluzivne informacije koje bi ga stavile u prednost pred ostalima, navodi slovenski Dnevnik. (Bankamagazin)