mercator-centar-logo-kupci-large-midiNeslužbeni izvori tvrde da su ponude poslala najmanje tri zainteresirana kupca: Agrokor, britanski investicijski fond Mid Europa Partners i investicijski fond Warburg Pincus, piše slovenski Dnevnik

Uprava i nadzorni odbor Pivovarne Laško danas bi se trebali upoznati s ponudama za kupnju 23 posto Mercatora koje su zainteresirani ponuđači do srijede predali Novoj ljubljanskoj banci kao investicijskoj banci u prodajnom postupku. Službenih podataka o tome tko je do isteka roka poslao ponude nema.

Neslužbeni izvori tvrde da su ponude poslala najmanje tri zainteresirana kupca: Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora uz pomoć rovinjske Adris Grupe, britanski investicijski fond Mid Europa Partners i investicijski fond Warburg Pincus. Svi ponuđači su uz ponudu morali priložiti garanciju prvorazredne banke u 20-postotnom iznosu ukupne ponuđene cijene.

Pivovarna Laško, Pivovarna Union i Radenska su međunarodni natječaj za prodaju 8,4 do 23,4 posto dionica Mercatora objavili 4. veljače, na zahtjev nadzornog odbora Laškoga. Zbog toga su morali biti obustavljeni ekskluzivni pregovori s fondom Mid Europa Partners o kupoprodaji 10 posto dionica Mercatora koji je o tome od jeseni pregovarao s NLB-om.

Nadzorni odbor Pivovarne Laško sigurno neće odmah donijeti odluku jer obvezujuće ponude istječu 15. travnja. Osim toga prodavatelji imaju mogućnost da se u bilo kojem trenutku procesa odluče da na pregovore sa svima ili s nekim od ponuđača.

Tako Pivovarna Laško ima mogućnost, piše Dnevnik, da zbog problema koji bi mogli nastati za slovenske dobavljače ako Agrokor preuzme Mercator, isključi Todorića iz natječaja.

Osim toga, Agrokor je konkurent društvima iz Grupe Pivovarna Laško u segmentu pića, što bi također mogao biti razlog da se njegova ponuda odbaci.

Naime, u pravilima natječaja još je jedno važno ograničenje. Skupština Pivovarne Laško nije potvrdila reorganizaciju Grupe Pivovarna Laško u koncern, što znači da Uprava i Nadzorni odbor Pivovarne Laško ne mogu donositi odluke koje su suprotne stajalištima ovisnih društava, Pivovarne Union i Radenske, u kojima nekoliko postotaka dionica još uvijek kontroliraju mali dioničari.

Kada je nedavno vodstvo Pivovarne Laško poželjelo prodati dionice Zavarovalnice Triglav, prema neslužbenim informacijama vodstvo Radenske, koja je vlasnik dionica, se tome usprotivilo.

Dnevnik navodi kako situaciju oko Mercatora budno prati i slovenska agencija za nadzor tržišta vrijednosnica koja razmatra nedavno kupnje dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca od strane hrvatskih investicijskih fondova. (Bankamagazin)