VijestiZemljaSlučaj Costella: Agrokor mora platiti milijun eura kazne

Slučaj Costella: Agrokor mora platiti milijun eura kazne

Viši sud u Ljubljani odbio je žalbu Agrokora u vezi s kršenjem neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor i Ardeya Global nakon preuzimanja punionice vode Costella. Agrokor mora platiti milijun eura kazne i troškove postupka.

Odluka o prekršaju Agencije za zaštitu konkurencije je konačna. Viši sud odbio je žalbu kao neosnovanu i time potvrdio odluku prvostupanjskog suda, stoji na internet stranici slovenske Agencije za zaštitu konkurencije (AVK).

AVK je 2019. godine kaznio Agrokor s 53,9 milijuna eura i privremeno mu zabranio raspolaganje dionicama Mercatora, ali je okružni sud smanjio kaznu na milijun eura.

Vrhovni sud tada je presudio da AVK mora vratiti dionice Agrokoru. U njegovom pravnom nasljedniku, Fortenovi planiraju prebaciti Mercator u svoju grupu, ali još nije poznato kada će se to dogoditi.

Agrokor AG sa švicarskom registracijom, koji je bio u stopostotnom vlasništvu “starog” Agrokora, stekao je 2017. godine 100% udjela u Ardeya Global Ltd. iz Dubaija, koji je posjedovao Costellu. Kompanija je preuzela punionicu 2016. godine.

Prema agenciji, Agrokor je zakonski bio obavezan prijaviti koncentraciju zaključenjem ugovora, a to je trebalo učiniti u Zagrebu najkasnije 30 dana nakon zaključenja ugovora. Kako Agrokor to nije učinio usprkos pozivu Agencije, u travnju 2019. ombudsman za zaštitu konkurencije pokrenuo je postupak ocjenjivanja usklađenosti po službenoj dužnosti.

Za kršenje kasnog obavještavanja o koncentraciji za pravnu osobu propisana je novčana kazna do 10 posto godišnjeg prometa Grupe u koncentraciji društva sudionika u prethodnoj financijskoj godini.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...