Smrznuta hrana – smrznuto, zdravo i hranjivo

U kategoriji smrznute hrane najprodavaniji je segment smrznutog povrća s pedeset posto udjela u količinskoj prodaji cijele kategorije. Nakon njega, s 29 posto udjela slijedi segment smrznute ribe i morskih plodova te smrznuto tijesto s 19 posto. Relativno mali udjel u  kategoriji imaju smrznuta gotova jela i pizze s oko 2 posto.

U današnje vrijeme ‘brzog života’, kada imamo sve manje vremena za svakodnevni odlazak u trgovine ili na tržnice u nabavu svježih namirnica, smrznuta hrana nam obogaćuje trpezu ne samo u kvalitativnom već i praktičnom smislu jer uvelike skraćuje vrijeme pripreme obroka.  U zimskim mjesecima kada nam je ‘zelena’ ponuda svedena na minimum, smrznuto povrće kao najprodavaniji segment kategorije nema ‘alternative’ i jedina je mogućnost koju imamo ako na tanjuru želimo povrće koje nije ukiseljeno. Također, danas više nije upitno da je smrznuta hrana zdrava i hranjiva, iako još uvijek kod određenog broja ljudi prevladava mišljenje da  smrznuta hrana procesom smrzavanja gubi svoje nutritijente (elementi od kojih se sastoji hrana poput vode, ugljikohidrata, vitamina, minerala itd.).
Da bi razuvjerili one koji su još uvijek skeptični, proizvođači već niz godina kroz razne vidove edukacija i reklama ukazuju da je smrznuta hrana vrijedan izvor vitamina i minerala, posebice zimi i da ne gubi na svojoj kvaliteti s čime se slažu i nutricionisti. Ako se proces zamrzavanje hrane odvija brzo, hrana ne gubi svoje važne sastojke odmrzavanjem i u zimskim mjesecima predstavlja odličan izbor vitamina i minerala. Da je smrznuta hrana prihvaćena od većine potrošača pokazuju i podaci koji govore da iz godine u godinu ova kategorija raste zahvaljujući s jedne strane dobroj educiranosti potrošača o prednostima smrznute hrane te bogatoj ponudi i širokom asortimanu koji nam se danas nudi u trgovinama.

Smrznuta hrana - povrće

Veliki izbor smrznutog povrća cijelu godinu
Gledajući brojke, prodaja smrznute hrane na domaćem je tržištu narasla za 12 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno pretvoreno u količinu, u zadnjih godinu dana je prodano oko šest milijuna kilograma smrznute hrane. U kategoriju smrznute hrane ubrajamo sljedeće segmente odnosno potkategorije: smrznuto povrće, smrznuta riba i plodovi mora, smrznuta gotova jela te smrznuto tijesto i pizze. Očekivano, najviše se prodaje segment smrznutog povrća koje ‘drži’ 50 posto količinske prodaje. Nakon njega ide smrznuta riba s 29 posto, smrznuto tijesto s 19 posto, dok smrznuta gotova jela i pizze imaju u ukupnoj količini oko 2 posto udjela. Promatramo li pak samo kategoriju smrznutog povrća, u nju spadaju sve vrste smrznutog povrća kao i razne mješavine smrznutog povrća, izuzev tzv. ‘povrtnih’ štapića koji nisu uključeni u kategoriju. Kategorija smrznutog povrća spada u one kategorije koje imaju sezonski karakter: puno više se kupuje zimi kada je izbor svježeg voća i povrća višestruko manji, dok je prodajna ‘špica’ u prosincu, odnosno u vrijeme božićnih i novogodišnjih  blagdana. Nakon povrća, najviše se prodaje segment smrznutih krumpirića te mješavina povrća. Analizirajući prodaju prema kanalima distribucije, primjećuje se okret u važnosti pojedinih kanala u odnosu na prijašnje godine. Tako iz godine u godinu raste važnost hipermarketa i supermarketa, a pada  važnost velikih i malih trgovina. Razlog leži u puno većem izboru smrznutog povrća u velikim trgovačkim formatima koji imaju posebno organizirane prodajne odjele smrznutog programa s velikim mogućnostima izlaganja proizvoda u raznim vrstama hladnjaka od malih trgovina koje su u pravilu, ako i imaju ponudu smrznute hrane, zbog nedostatka prostora orijentirane na svega nekoliko vrsta proizvoda. Na hrvatskom tržištu smrznute hrane više od 90 posto prodaje odlazi na domaće proizvođače Ledo i Podravku, nakon kojih slijedi Bonduelle i privatne trgovačke marke.

Smrznuta hrana - riba

Najprodavaniji plodovi mora
U kategoriju smrznute ribe i plodova mora ubrajaju se sve smrznute ribe (cijele ili ‘filetirane’),  riblji proizvodi (riblji štapići ili pljeskavice) te smrznute lignje i plodovi mora. I ova kategorija je na domaćem tržištu porasla 12 posto u zadnjih godinu dana, s oko 3,7 milijuna kilograma prodane smrznute ribe i ribljih proizvoda. Najveći segment kategorije su plodovi mora s trideset posto količinskog udjela, nakon kojih slijede cijele smrznute ribe s 29 posto, riblji proizvodi s oko 27 posto udjela te riblji fileti koji drže 14 posto. Gledajući prodaju po regijama, kategorija smrznute riba količinski se najviše prodaje u Zagrebu i Dalmaciji, s tim da je u sjevernoj Hrvatskoj prodaja ove kategorije u zadnjih godinu dana porasla za 33 posto. Vodeći proizvođači u kategoriji smrznute ribe su Ledo, Horvat, Plunges, Privatne marke.

Smrznuta hrana - tijesto
Smrznuto tijesto stagnira
Smrznuto tijesto i proizvodi od tijesta su u usporedbi sa smrznutim povrćem i ribom puno veći segment smrznute kategorije koja uključuje smrznuto lisnato tijesto, smrznute njoke, fuže, krpice, podloge za pizze i bureke te smrznute kolače koje je nakon odmrzavanja potrebno termički obraditi. Za razliku od ostalih kategorija, prodaja ove kategorije je u zadnjih godinu dana pala za 11 posto.  Ova kategorija se dijeli s obzirom na vrstu tijesta, odnosno na slatka, slana i bazna tijesta. Gledano količinsku prodaju koja je u zadnjih godinu dana iznosila oko 2,3 milijarde kilograma, prevladavaju slana tijesta s 48 posto količinskog udjela, bazna  tijesta su druga po redu s 35 posto udjela, dok je prodaja baznih tijesta pala u zadnjih godinu. Gledajući prodajne kanale, kao i kod smrznutog povrća i ribe, najviše prodaje ostvaruje kanal hipermarketa i supermarketa. Vodeći proizvođači su Ledo, Klara, Podravka, Jami, te privatne marke. Uz kategoriju smrznutog tijesta, u ukupnom udjelu smrznute hrane prema prodaji na začelju je kategorija smrznutih gotovih jela koja je dovoljno samo zagrijati/podgrijati prije konzumacije. Tu spadaju tjestenine s umakom, rižoto, grah, sarma, fileki (tripice) i pizze koje prodaju više od 50 posto cijele kategorije. I u ovoj kategoriji vodeći su proizvođači Ledo i Podravka te dr. Oetker i na kraju privatne trgovačke marke.

Tatjana Kovačić, MEMRB