Splitski City centar One preizgrađen – lokacijska dozvola poništena

Kako je objekt već izgrađen, investitor će trebati “potvrdu izvedenog stanja” kojom bi dokazao da je objekt usklađen s GUP-om

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poništilo je osmog ožujka ove godine lokacijsku dozvolu za trgovački centar “City centar one” u Splitu, investitora tvrtke “Antonio Trade” u vlasništvu splitskog poduzetnika Paška Rajčića.

Odluka je proslijeđena Upravnom odjelu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Splita u travnju ove godine.

Time je situacija oko gradnje velikog trgovačkog centra na istočnom prilazu Splitu dovedena u krajnje apsurdnu situaciju, jer je objekt praktički već pri kraju gradnje, a lokacijska dozvola poništena zbog, kako stoji u rješenju Ministarstva, prevelikih koeficijenata izgrađenosti i iskorištenosti.

Prema rješenju Ministarstva, prvostupanjsko tijelo, tj. nadležne službe Grada, trebaju otkloniti navedene nedostatke, pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje i donijeti novo rješenje.

Kako je objekt već izgrađen, investitor će trebati “potvrdu izvedenog stanja” kojom bi dokazao da je objekt usklađen s GUP-om, a ako to ne uspije, morat će iz idejnog projekta, a time i u stvarnosti, ukloniti višak kvadrata. Naime, samim poništenjem lokacijske dozvole pada i potvrda glavnog projekta, odnosno i građevinska dozvola.

Kako stoji u rješenju Ministarstva, “pregledom spisa predmeta i pobijane lokacijske dozvole utvrđeno je da su u postupku koji je prethodio njezinom izdavanju činjenice nepotpuno i pogrešno utvrđene”. Prema lokacijskoj dozvoli, koeficijent izgrađenosti je 0,693, a koeficijent iskorištenosti 3,145. No, nakon uvida u projekt, u Ministarstvu su zaključili kako prvi spomenuti koeficijent iznosi 0,775, a drugi 3,30.

Prema GUP-u grada Splita, maksimalno dopušteni iznosi su 0,7 i 3,15. Lokacijske dozvole u vrijeme kada je izdana i ova bile su u nadležnosti Županije, a u međuvremenu je te poslove preuzeo Grad, tako da će sada u Banovini morati ispravljati ono što su prethodno pogrešno izračunali u Županiji.

Pravna bitka
Lokacijska je dozvola tako poništena zbog preizgrađenosti projekta, no u ponovljenom postupku za izdavanje lokacijske dozvole investitore bi mogao dočekati i još veći povod za glavobolju.

Naime, Zdenka Žunić i Marijana Popović, po čijoj je žalbi i poništena lokacijska dozvola, već godinama vode pravnu bitku oko vlasništva nad dijelom zemlje na kojoj bi trebao niknuti splitski City Centar One.

U žalbi su navele i kako je “iz sadržaja upisa zabilježbi u zemljišnoknjižnim izvacima razvidno da na dio zemljišta pravo polaže i Republika Hrvatska, da se oko jedne čestice vodi i spor pred Općinskim sudom u Splitu te da u odnosu na jednu česticu Paško Rajčić nije posjednik niti suvlasnik”.

Ministarstvo se u ovom odlučivanju povodom žalbi na lokacijsku dozvolu nije bavilo pitanjem zemljišta sa zabilježbom spora jer, po tumačenju Ministarstva, “temeljem lokacijske dozvole ne može se početi s izvođenjem radova”.

No, u rješenju kojim je poništena dozvola, stoji i da “nije moguće ispitati pravni interes podnositelja zahtjeva u odnosu na sve čestice u obuhvatu zahvata pa je u ponovnom postupku potrebno pribaviti izvadke iz posjedovnog lista ili iz zemljišne knjige za sve čestice.”

Pokaže li se zaista, u ponovljenom postupku, da Paško Rajčić zaista ne može dokazati čiste imovinske odnose na zemljištu na kojem gradi, cijela priča zapetljat će se u praktički nerazmrsiv čvor.

Otvara u listopadu
Podsjetimo, Rajčić je nedavno za “Slobodnu Dalmaciju” potvrdio kako će se golemi trgovački centar, vrijedan 150 milijuna eura i smješten na ukupno 170 tisuća metara četvornih, otvoriti najkasnije krajem listopada ove godine, te da će se u njemu naći posla za dvije tisuće Splićana.

Inače, “City centar”, prema idejnom projektu arhitekta Nenada Mikulandre, smješten je na tri etaže ukupne površine 65 tisuća kvadrata, imat će više od 150 prodavaonica, desetak kafića, nekoliko restorana i uslužnih prostora, a posjetiteljima će na raspolaganju biti i 2600 parking mjesta te dvije autobusne stanice.

Među brojnim svjetskim brandovima koji su najavili dolazak u “City centar” već su potvrđeni “Interspar”, “Müller”, C&A, “Humanic”, “dm”, “Hervis”, “Konikom”, “New Yorker”, “s. Oliver”, “Deichman”, “Mango”, “Benetton”…