Delhaize je počeo otplatu dugova dobavljačima odmah po preuzimanju Delta Maxija, kaže David Van Der Schueren, direktor Delhaize grupe za Srbiju, BiH i Crnu Goru.

maxi-beograd-srbija-large“Iznos od 300 milijuna eura, koji se često spominje kada se govori o dugovanju koje je s Delta Maxija prešlo u nadležnost nas kao novih vlasnika, ne odnosi se na dugovanja prema dobavljačima. Iznos od 300 milijuna eura je financijsko dugovanje koje je uračunato u samu akviziciju i predstavlja zaostali dug Maxija prema financijskim institucijama”, prenosi Schuerenove riječi beogradska Politika.

“Plan je da se prihod od obveznica, koje je Delhaize grupa ponudila u Belgiji prije nekoliko tjedana, iskoristi za otplatu ovog duga”, objašnjava Schueren.

Kako je sada jasno da se 300 milijuna eura, koji se već mjesecima spominju u srbijanskoj javnosti, odnosi samo na kredite i dugove prema bankama, a ne prema dobavljačima, postavlja se pitanje koliko novca dobavljači potražuju od nekadašnjeg maloprodajnog lanca Miroslava Miškovića.

Schueren to, međutim, nije želio precizirati, ali, kako napominje, oni se već uveliko vraćaju.

“Otplata dugova prema dobavljačima počela je neposredno nakon preuzimanja cjelokupnog maloprodajnog sistema Maxi i Tempo. Veliki iznos novca je upotrijebljen kako bi se najhitnija dugovanja odmah riješila i uspostavila normalna opskrba naših prodavaonica. Delhaize grupa nastoji uspostaviti dugoročan, partnerski odnos sa svojim dobavljačima”, kaže novi prvi čovjek Maxija.

Na pitanje o rokovima plaćanja robe dobavljačima, odnosno hoće li oni biti kraći nego dosad, budući je javna tajna kako su mnogi na novac čekali i više od četiri mjeseca, Schueren odgovara da oni nisu isti u svim zemljama u kojima ovaj belgijski lanac posluje.

“Politika naše grupe je da se ispoštuju uspostavljeni dogovori s dobavljačima kojima su, između ostalog, definirani i rokovi otplate. Ti rokovi nisu isti za sva tržišta na kojima Delhaize grupa posluje te se rokovi plaćanja razlikuju između Grčke, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih, ali najbitnije je da se jednom uspostavljeni rokovi poštuju i Delhaize Srbija će to također činiti”, ističe Schueren.

Tako se ostvaruju očekivanja dobavljača da će im biti isplaćeni dugovi, budući da su još prilikom kupovine Maxija čelnici Delhaizea izjavili da preuzimaju sve račune, dugovanja i obveze najvećeg srpskog maloprodajnog lanca. Ekonomisti smatraju kako bi svjež novac mogao utjecati na barem blago povećanje likvidnosti u Srbiji, ali još bitnijim smatraju to što će ubuduće rokovi plaćanja biti kraći.

Belgijska Delhaize grupa kupila je početkom ožujka ove godine maloprodajni lanac Delta maxi za 932,5 milijuna eura, a u srpnju je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje. Delhaize posluje na tri kontinenta, ima 2816 prodavaonica, zapošljava 138.600 ljudi, a prošle godine imala je prihod od 20,8 milijardi eura. (Politika)