poljoprivreda-kukuruz-susa-ftdSrbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je da će država izdvojiti između 18 i 19 milijardi dinara (od 160 do 170 milijuna eura) za saniranje posljedica suše, što je najveća pojedinačna pomoć tamošnjim poljoprivrednicima u zadnjih 25 godina.

– Štete su velike. Iznose oko 50 posto jesenskog uroda. Još nemamo točne procjene koliki je ceh suše, ali je iznos zasigurno golem. Uz izravne posljedice suše imat ćemo i neizravne koje će utjecati na cijene hrane, na izvoz i na standard građana – rekao je Knežević za “Novosti”.

Ministar poljoprivrede očekuje i da će mjerama koje srbijanska vlada poduzima biti ublažena poskupljenja hrane. Naveo je da je državnim mjerama predviđen otkup određene količine kukuruza da bi se interveniralo kod proizvođača stočne hrane, a s druge su strane povećane subvencije, tako da će biti dovoljno kukuruza i soje. Dodao je i kako je planirano odobravanje novca za regresirano gorivo i subvencije po hektaru.

Kako je izjavio, država mora povećati proračun za poljoprivredu jer se ulaganja u tu granu na najbolji mogući način i u najkraćem mogućem roku vraćaju.

“U tome se slažu svi članovi Vlade. Srbija ima najviše resursa u području poljoprivrede. Prošle godine je za poljoprivredu izdvojeno 2,4 posto od ukupnog proračuna, a u našem je planu da do 2014. dosegnemo 5 posto. U 2013. godini, prema projekcijama proračuna čija je izrada u tijeku, izdvajanja za poljoprivredu iznosit će 4 posto proračuna“, izjavio je Knežević.

Rekao je i da su u poljoprivredi investicije posebno važne, jer se klimatski uvjeti mijenjaju.

“Od umjereno kontinentalne zemlje, ulazimo već u žarki pojas. Zato su važni sustavi za navodnjavanje. Država nije u mogućnosti to financirati, pa je naša ideja da stimuliramo poljoprivredne proizvođače i investitore koji bi ulagali u takve sustave. Na nama je da napravimo dobar plan, a moramo iskoristiti postojeće resurse. Prije svega kanal Dunav – Tisa – Dunav, koji je netko pametan napravio, a netko dovoljno nepažljiv nije iskoristio njegove mogućnosti te dopustio da bude u ovakvom stanju. Kad iskoristimo resurse koje imamo, putem investicija, ponajprije inozemnih, trebat ćemo ljude koji će napraviti kvalitetni sustav. Ovih dana smo imali razgovore s predstavnicima Svjetske banke, Nizozemske i Izraela, čije su tvrtke zainteresirane za te projekte”, kazao je, između ostaloga, Knežević. (Lider)