Srbija je prošle godine u Rusiju izvezla svježih jabuka i krušaka u vrijednosti oko 83 milijuna dolara, izjavila je ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

jabuke-narezane-midiOna je kazala da je Srbija tijekom prošle godine u Rusiju izvozila mliječne proizvode, meso, svježe i smrznuto voće i povrće.

Dodala je da je to tržište otvoreno za proizvode iz Srbije, ali da nema dovoljno količina za izvoz.

Bogosavljević Bokošvić je kazala je da je s ruskom delegacijom jučer razgovarala o investicijama u Srbiji i da je najjasnija potreba za ulaganjem u preradne kapacitete.

Govoreći o plasmanu mesa na rusko tržište, pored malog stočnog fonda koji ima Srbija i zabrane prolaska svinjskog mesa kroz zemlje Europske unije, Bogosavljević Bošković je kazala da Srbija ima 51 odabrani objekt za plasman proizvoda od mlijeka i mesa u Rusiji.

“Rusi su zainteresirani isključivo za srpsko meso. Mi smo od 2014. godine počeli izvoziti količine koje su nam bile na raspolaganju, mi smo zadovoljni. Svinjsko meso možemo izvoziti u Rusiju, ali problem je transport, jer tranzit ide preko Luke Bar i traje 45 do 60 dana. Nije nam dozvoljeno da prođemo kroz zemlje Europske unije zbog cijepljenja protiv svinjske kuge”, kazala je ministrica. (SEEbiz.eu)