Srbijanski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe, u okviru koje posluje više od 35 poduzeća, na Samitu 100 lidera u Budvi Novom listu je potvrdio kako i dalje zagovara otvoreni razgovor o pokušaju vlasničkog udruživanja s hrvatskim Agrokorom, Atlantic Grupom, Podravkom i srpskim Nectarom.

U toj ideji angažirani Kostić, koji je javnosti poznatiji kao srpski kralj šećera, već je osmislio naziv nove zajedničke kompanije – AMANP. Unatoč velikoj vjerojatnosti da bi njegovu inicijativu za stvaranje AMANP-a zaustavile protumonopolske agencije, Kostić smatra da zajedno s hrvatskim partnerima ima priliku za stvaranje nove, zajedničke, moćne kompanije koja bi imala ukupan prihod od gotovo sedam milijardi eura.

“U tehničkom smislu, to bi bila ozbiljna kompanija kakva još ne postoji na ovim prostorima. Nova kompanija ne bi bila isključivo regionalni igrač. AMANP bi bio pravi europski igrač. U teškoj je zabludi svatko tko misli da u Europi koja ima države poput Italije, Njemačke, Francuske ili Poljske, kompanije iz zemalja poput naših, s četiri, pet milijuna stanovnika, mogu konkurirati velikim europskim kompanijama”, rekao je Kostić za Novi list.

“Iz mog kuta, bolje mi je biti 15-postotni vlasnik nečeg jako velikog, nego 100-postotni vlasnik nečeg jako malog. Kad budemo prevladali osobne stavove da moramo biti 100-postotni vlasnici na nekom malom tržištu, stvorit će se uvjeti, još ako bi postojala i politička potpora da stvorimo AMANP”, kazao je Kostić.

Iz Agrokora su poručili kako pozdravljaju inicijative koje idu u takvom smjeru, a iz Atlantic Grupe su rekli kako Kostićevu ideju doživljavaju kao pozitivnu provokaciju na proaktivno razmišljanje. (Lider)