Promet u trgovini na malo u EU i eurozoni stabilizirao se u srpnju nakon snažnog pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj pad je znatno ublažen, pokazale su u ponedjeljak procjene Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a i eurozone porastao je u srpnju za 0,3 posto u odnosu na lipanj kada je prema revidiranom podatku pao za jedan posto, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.

Srpanjski rast zrcali oporavak prometa na benzinskim postajama, za 0,3 posto u EU te 0,4 posto u eurozoni. U lipnju pao je za 1,3 posto u EU i za 1,2 posto u eurozoni.

Promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda pao je za 0,1 posto u EU dok je u eurozoni bilježio isti postotni rast.

U kategoriji neprehrambenih proizvoda EU je bilježio pad prometa za 0,1 posto, a eurozona za 0,4 posto. U lipnju smanjen je 1,6 posto u EU i 1,5 posto u eurozoni.

Hrvatska uz Latviju i Švedsku
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u srpnju na mjesečnoj razini porastao promet u maloprodaji u Njemačkoj, za 1,9 posto.

Blizu su i Nizozemska s rastom prometa za 1,7 posto, te Luksemburg i Poljska gdje je uvećan 1,5 posto. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u srpnju pao za 0,5 posto u odnosu na lipanj kada je smanjen 1,9 posto, pokazuje procjena Eurostata. Isti postotni pad bilježile su u srpnju i Švedska i Latvija.

Najveći pad prometa zabilježen je u Austriji, za 1,8 posto. Slijedi Finska s padom od 1,7 posto, te Španjolska gdje je smanjen jedan posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Smanjena kupnja hrane
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a pao je u srpnju za 0,5 posto, te za 0,9 posto u eurozoni, pokazuju izračuni statističkog ureda.

U lipnju pao je 2,4 posto u EU i 3,2 posto u eurozoni, prema revidiranim podacima.

Najviše je na oba područja u srpnju pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za dva posto u EU i za 2,4 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i u lipnju.

Promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda također je pao, za 0,7 posto u EU, te za 0,9 posto u eurozoni.

Porastao je samo promet na benzinskim stanicama, za 1,3 posto u EU i za 0,6 posto u eurozoni.

Najveći pad u Danskoj
Među zemljama EU-a daleko je najviše u srpnju pao promet u maloprodaji u Danskoj, za 7,7 posto.

Slijede Luksemburg i Irska s padom prometa za 6,3 odnosno za 5,6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u srpnju neznatno porastao, za 0,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći rast prometa u odnosu na prošlogodišnji srpanj bilježila je Slovenija, za 25 posto.

Slijede Malta i Poljska s rastom prometa u maloprodaji za devet odnosno 7,6 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!