Stopa slobodnih radnih mjesta kliznula na 1,4 posto

Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj kliznula je u trećem tromjesečju s najviše razine od ulaska u Europsku uniju, dosegnute u prethodna tri mjeseca, dok je u Europskoj uniji ostala nepromijenjena, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je stopa slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju kliznula na 1,4 posto, s najviše razine od ulaska u EU od 1,9 posto koliko je iznosila u prethodna tri mjeseca, izračunali su u Eurostatu. U trećem lanjskom tromjesečju iznosila je 0,9 posto.

Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju poslodavaca za radnicima.

NAJVIŠE I NAJNIŽE STOPE
Među zemljama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju zabilježila Češka, 3,1 posto. Slijede Belgija s 2,9 posto, Velika Britanija s 2,5 posto i Njemačka s 2,3 posto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta, od 0,7 posto, zabilježile su u trećem tromjesečju Španjolska i Portugal. Slijede Bugarska, Grčka i Poljska s po 0,8 posto, navodi europski statistički ured .

Većina zemalja EU zabilježila je u trećem tromjesečju višu stopu slobodnih radnih mjesta nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Najviše je poskočila u Latviji, za 1,2 postotna boda. Slijede Češka i Cipar s povećanjem stope slobodnih radnih mjesta za 0,8, odnosno 0,7 postotnih bodova.

Nijedna zemlja nije zabilježila nižu stopu slobodnih radnih mjesta, a u pet se ona zadržala na prošlogodišnjoj razini.

Na razini EU stopa slobodnih radnih mjesta zadržala se na razini iz prethodna dva tromjesečja, kada je iznosila 1,8 posto, što je njezina najviša razina otkada se početkom 2010. godine počeo pratiti taj pokazatelj. U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je 1,6 posto.

U eurozoni je pak kliznula na 1,6 posto, s 1,7 posto u prethodnom tromjesečju. U trećem tromjesečju 2015. iznosila je 1,5 posto. (lider.media/Hina)

Prethodni članakRazdvaja se Metro grupa
Sljedeći članakHGK: Nove tvrtke bez članarine u prvoj godini poslovanja