Trgovci najavljuju dosad neviđene blagdanske akcije

U očekivanju već tradicionalno potrošački najjačeg mjeseca u godini, mjeseca prosinca, iz Udruge trgovine HUP-a stižu pozitivne najave, potkrijepljene laganim oporavkom u sektoru trgovine zabilježenim već u posljednjem tjednu studenog. ‘Hoće li prosinac nadoknaditi minuse zabilježene ove godine, još uvijek se ne zna, no pretpostavljamo kako ćemo doseći lanjsku razinu prometa’, naglašava predsjednik Udruge trgovine HUP-a Josip Zaher.

Oporavak nakon ukidanja neradne nedjelje

Iako kupci i dalje pažljivo i racionalno kupuju, pretpostavlja se kako će pozitivan rast kupovine biti zabilježen u svim sektorima, a posebno u najjačem prehrambenom sektoru. U godini koju je u trgovini obilježila kriza i pad prometa, najveći pad prometa zabilježile su tvrtke u neprehrambenom sektoru. Pad od 15 % posljednjih mjeseci  doživjela je Emmezeta. Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik  kaže kako je do pada došlo zbog neradne nedjelje, koja je posebno pogodila neprehrambeni sektor.

‘U našem je sektoru smanjen promet i smanjena realizacija. Zabilježen je i nagli pad cijena tehnoloških proizvoda koji inače imaju kontinuirani pad izraženiji pred božićne blagdane. No mi ćemo ovog prosinca prodati više komada artikala nego što smo to postigli prošle godine. Dobre vijesti za potrošače stižu najavom akcija, sniženja i promocija koje dosad još nisu viđene. Tako će i tržište progutati više proizvoda. Koliki će biti rast, zasada ne znamo, no sigurno neće biti iznad 10 %. Neradna nedjelja nas je pogodila jer nam je donosila 15 % prometa. Oporavili smo se , pa smo tako u 10. mjesecu zabilježili rast od 5 %’, naglašava Slobodan Školnik.

Nove Konzum prodavaonice
Kontinuirani rast u svim sektorima bilježi Konzum, koji unatoč krizi gotovo svakodnevno otvara i nove trgovine. Nakon prošlotjednog otvaranja Super Konzuma u Ivancu i Vrbovcu, predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez najavljuje otvaranje novog Super Konzuma u Ivanić gradu i završavanje još nekoliko objekata koji bi trebali biti otvoreni početkom siječnja. Njihovu još jednu uspješnu godinu nije posebno pogodilo ni kašnjenje otvaranja luksuznog trgovačkog centra u Tkalčićevoj ulici, Cascade, ni činjenica da je taj prostor na ekskluzivnoj lokaciji danas prazan. ‘Mi smo zasada zadovoljni prometom u našoj trgovini u Cascade centru. U toj maloj prodavaonici zastupljeni  su proizvodi prilagođeni lokaciji koji se ne nalaze u ostatku Konzumove mreže. Imamo ulaz s ceste, imamo svoje kupce i dobro nam ide’, naglašava Darko Knez.

Kontinuirani porast kupaca Konzum bilježi i u trgovini putem interneta. Ove su godine lansirali internet trgovinu i za područje Rijeke, a razvoj na tom sektoru planiraju i dalje. ‘Mi smo inovativna kompanija i pratimo razvoj tržišta. Zato smo se uključili i u projekt Trillenium, prvog trgovačkog centra na internetu, gdje ćemo imati svoju trgovinu’, rekao je Darko Knez.

KTC usmjeren na samostalan razvoj
Pozitivnim rastom zadovoljan je i Ivan Katavić, predsjednik Uprave KTC Križevaca. Iako je ova obiteljska tvrtka u posljednjim mjesecima doživjela velike turbulencija i promijenila pristup tržištu, sada su stabilni. ‘Svako vrijeme nosi svoje. Rekao sam da ću tvrtku, ako je budem prodavao, sa zadovoljstvom ponuditi Ivici Todoriću, jer je koncern Agrokor jedan od najjačih hrvatskih lanaca. No ja sam sam sada toliko snažan, pa moja razmišljanja idu isključivo u pravcu razvoja obiteljske tvrtke. Osnovu i temelje toga nose moja dva sina i šestero unučadi. Sada smo stabilni i ako se dosada nisam doveo u situaciju da tražim pomoć nadam se da to neću morati učiniti ni u budućnosti’, naglašava Ivan Katavić.

Zbog najava koje stižu iz bankarskih krugova o smanjenju kamata, Katavić je optimističan. Sniženjima, akcijama i degustacijama slijede zbivanja na tržištu, a posebno u mjesecu darivanja u kojeg ulaze i s prvim hipermarketom. ‘Prvi hipermarket otvorili smo prošlog mjeseca u Varaždinu i ako stvorimo preduvjete otvarat ćemo i dalje’, dodaje Katavić.

Suradnja malih i velikih trgovaca
Akcijama i sniženjima u sektoru trgovine proizvođači će se okrenuti kupcima kako bi u prosincu,  mjesecu trgovine, dobili i svoj dio kolača. Time se  pripremaju za početak godine kojeg uvijek, bez obzira na krizu, obilježi pad prometa. No najave o pozitivnim promjenama i zaradi, te otvaranje novih poslovnica osiguravaju i nova radna mjesta. Tako iz Udruge trgovine HUP-a naglašavaju kako neće doći do pada radnih mjesta jer je i svaki radnik potencijalni kupac. Iako su potencijalni kupci  u potrazi za akcijama i sniženjima u trgovačkim lancima, mnogi od njih i dalje redovito koriste usluge malih trgovaca. Suradnja između trgovačkih ‘divova’ i ‘patuljaka’ jedan je od preduvjeta uspješnog tržišta, naglašava predsjednik Udruge trgovine HUP-a Josip Zaher.  ‘Ako su mali trgovci izdržali ovih posljednjih 10 godina koje je obilježio ulazak stranih lanaca na domaće tržište izdržat će i dalje. Naša intencija uvijek je bila da i prema Vladi i prema politici imamo stav o važnosti ravnomjernog razvoja trgovine na čitavom području Hrvatske . Ne samo u koncentričnim krugovima oko velikih centara Zagreba, Splita, Osijeka ili Rijeke, jer građani Hrvatske imaju pravo na dostupnost trgovine u susjedstvu. Savjet malim trgovcima je da budu konkurentni  i da svom kupcu na svom mikro teritoriju gdje posluju pruže uslugu sličnu cijenom i kvalitetom proizvodu u velikoj trgovini’, dodaje Josip Zaher.