Više od 15 tona ambalažnoga i drugoga otpada prikupljeno je u 12 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, koje su se ove godine u sklopu ekološkoga projekta Od izvora do mora održale širom Hrvatske. Udrugama civilnoga društva, nositeljima najuspješnijih akcija čišćenja, dodijeljene su novčane nagrade na konferenciji 48 sati – 10. susret gradonačelnika i poduzetnika u hotelu Le Méridien Lav u Podstrani.

Taj društveno odgovoran projekt, koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama, od travnja do studenoga ove godine obuhvatio je akcije čišćenja u Iloku, Karlovcu, Novigradu, Poreču, Rijeci, Velikoj Gorici, Zadru, Zagrebu i Županji te na otocima Braču, Lokrumu i Prviću, a u njima je sudjelovalo više od 550 osoba. Tri najuspješnije akcije među njima birale su se prema količini otpada koja je prikupljena po sudioniku akcije.

Zahvaljujući osobitoj motiviranosti i trudu prvo je mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojila Športsko-ribolovna udruga ODRA, koja je s partnerima KUD-om Čiče, DVD-om Čiče i Agroedukom Zagreb organizirala akciju čišćenja obale velikogoričkoga jezera Čiče, a u akciji je prikupljeno 143 kilograma otpada po sudioniku.

“Na akciju čišćenja motivirala nas je nostalgija s kojom smo se sjećali prošlih vremena kad smo provodili sate kupajući se i družeći se na našemu jezeru. Veliki broj ljudi koji se odazvao na akciju pokazao je, međutim, da nismo usamljeni u želji da vratimo sjaj jezeru, koje je već deset godina zapušteno i zagađeno. Osim zbog obale, koja je sada čišća, zaista smo sretni što smo na ovaj način osvijestili brojnim našim sugrađanima da se treba s više poštovanja odnositi prema okolišu i da ne treba odlagati otpad u prirodu. Ova nagrada na koju smo ponosni priznanje je za uloženi trud, ali je i moralni i financijski poticaj da nastavimo organizirati akcije i potaknemo uređenje jezera kako bismo vratili život na jezero Čiče”, izjavio je prilikom preuzimanja nagrade Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Prvo mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojila je Športsko-ribolovna udruga ODRA

Drugo mjesto i nagrada od 10.000 kuna pripala je ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je u akciji prikupila 67 kilograma otpada po sudioniku, dok je iznosom od 5.000 kuna za treće mjesto zbog 11 kilograma otpada po sudioniku nagrađeno Društvo prijatelja cvijeća i zelenila iz Zagreba.

Treće mjesto pripalo je Društvu prijatelja cvijeća i zelenila iz Zagreba

Dodjelom nagrada završena je prva sezona projekta Od izvora do mora, kojemu je cilj podizati svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

“U Coca-Coli kao društveno odgovornoj tvrtki neprestano tražimo nove načine da pridonesemo očuvanju prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Voda je jedno od najvećih hrvatskih bogatstava i neprihvatljivo je da ambalaža završava u morima ili rijekama te onečišćuje naše obale jer joj tamo nije mjesto. Drago nam je što je projekt Od izvora do mora u prvoj godini naišao na tako dobar odaziv udruga i građana jer znači da su prepoznali njegov cilj. Uime tvrtke iskreno zahvaljujem svim sudionicima akcija na uključenosti te se, potaknuti dobrim rezultatima, nadamo sudjelovanju još većega broja udruga i građana sljedeće godine, a time i još manjoj količini otpada u prirodi”, istaknula je
Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode, Savska komisija i Institut Ruđer Bošković.