Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su pale za blagih 0,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, zabilježivši tako pad već peti mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U srpnju su, naime, na godišnjoj razini potrošačke cijene pale za 0,3 posto, u lipnju za 0,2 posto, svibnju za 0,6 posto, a u travnju za 0,2 posto, što je bio njihov prvi međugodišnji pad od kraja 2016. godine.

Padu cijena na godišnjoj razini u kolovozu prvenstveno su pridonijele cijene u kategoriji prijevoza, koje su pale za 5,2 posto, a koje u strukturi potrošačke košarice čine nešto više od 15 posto, pokazuju podaci DZS-a objavljeni u srijedu.

Unutar te kategorije, pad cijena je prije svega podržan u potkategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva, s padom za 9,5 posto, koja u ukupnoj strukturi sudjeluje sa 6,9 posto. U odnosu na kolovoz 2019., pad bilježe i cijene u kategoriji stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 1,7 posto, zatim u obrazovanju, za 0,7 posto, te rekreaciji i kulturi, za 0,2 posto.

Najznačajniji godišnji rast, pak, zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana, za 4,8 posto, te u kategoriji razna dobra i usluge, za 2,9 posto, koju čine potkategorije poput osobne njege i frizerskih salona i centara za uljepšavanje.

I na mjesečnoj razini pad cijena za 0,1 posto
I na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u kolovozu pale za blagih 0,1 posto.

U odnosu na srpanj, najviše su, kao efekt sezonskih sniženja, pale cijene odjeće i obuće, u prosjeku za 3,6 posto. Slijede cijene prijevoza, s padom od 0,4 posto, cijene u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva niže su u prosjeku 0,2 posto, dok su kategorija restorana i hotela te ona stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva zabilježile pad od po 0,1 posto.

Pad indeksa potrošačkih cijena u kolovozu u odnosu na srpanj 2020. ublažile su cijene hrane i bezalkoholnih pića te one u kategoriji rekreacije i kulture, koje su prosječno bile više za po 0,4 posto

Također, rast od po 0,2 posto zabilježile su i cijene alkoholnih pića i duhana, te one raznih dobara i usluga.

Zahvaljujući inflatornim pritiscima s početka godine, u razdoblju od siječnja do kolovoza potrošačke cijene su u prosjeku bile više 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) do kraja godine očekuju nastavak pada prosječnih godišnjih stopa potrošačkih cijena, pri čemu procjenjuju da bi stopa inflacije u osnovnom scenariju na razini cijele 2020. trebala zabilježiti stagnaciju.

Pritom će, navode iz RBA, konvergencija cijena usluga prema europskom prosjeku blago usporiti, dok će razina cijena energije i dalje biti na zamjetno nižim razinama u odnosu na 2019.

“S oporavkom gospodarstva 2021. očekujemo povratak umjerenog rasta cijena. Temeljna inflacija, koja ne uključuje cijene poljoprivrednih proizvoda, energije ni administrativne cijene i dalje će se kretati oko 1,5 posto”, prognoza je RBA analitičara. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!