Godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila je 1,4 posto, a prosjek za cijelu prošlu godinu u odnosu na 2018. je 0,8 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku. U odnosu na studeni 2018. potrošačke su cijene bile niže za 0,1 posto.

Rastu cijena na godišnjoj razini prvenstveno su pridonijele više cijene prijevoza koje su u prosincu porasle za 2,9 posto, podržane rastom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (+6,2 posto). Posljedica je to baznog učinka odnosno značajnog pada cijena sirove nafte tipa Brent koja je u prosincu 2018. bila na oko 23 posto nižim razinama u odnosu na kraj 2019, smatraju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Cijene su u odnosu na prosinac 2018. porasle i u kategorijama hrane i bezalkoholnih pića (+2,1 posto), stanovanja, vode, el. energije, plina (+2 posto), te restorana i hotela (+2,9 posto).

Na godišnjoj razini, u odnosu na 2018, prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 0,8 posto.

Promatrano na razini cijele 2019. u odnosu na godinu ranije prosječan rast cijena od 0,8 posto podržan je rastom u kategorijama alkoholnih pića i duhana (+4,4 posto), stanovanja (+3,1 posto) te restorana i hotela (+3 posto) dok ostale kategorije blago padaju ili stagniraju.

U ovoj godini, unatoč blagom ubrzanju, inflacija bi trebala ostati umjerena, ispod 1,5 posto, smatraju analitičari RBA-a.

Inflacija u 2019. najniža od 2016. godine
U prosincu prošle godine u potrošačkim se cijenama vidio blaži deflatorni utjecaj cijena neprerađene hrane (jer je dio trgovaca snizio cijene već u prosincu prethodne godine, neposredno prije primjene snižene stope PDV-a na svježu hranu) te cijena goriva i maziva (koje su u prosincu imale nešto snažniji godišnji rast) nego ranijih mjeseci, komentirali su analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Dodaju kako je stoga i godišnji rast cijena bio viši nego svih prethodnih mjeseci u godini te je iznosio 1,4%. To je utjecalo na minimalni porast prosječne godišnje stope rasta za svih dvanaest mjeseci (0,8%) u odnosu na onu iz prvih jedanaest mjeseci (0,7%). Takva je razina inflacije bila gotovo upola niža od one iz prethodne godine (1,5%) te ujedno i najniža od 2016. godine (kada je ostvaren pad cijena od -1,1%).

Usporenje rasta potrošačkih cijena u 2019. godini u odnosu na dinamiku iz prethodne godine ostvareno je na temelju nižeg rasta cijena energije (za 2,6 postotnih bodova) i pada cijena industrijskih proizvoda bez energije i hrane te cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda, koje su 2018. godine rasle. Dinamika rasta cijena usluga ostala je na gotovo istoj razini (1,3% prema 1,2%), a cijene prerađenih prehrambenih proizvoda rasle su 0,5 postotnih bodova brže nego prethodne godine. Cijene prerađene hrane ujedno su činile i najjači inflatorni izvor te su izravno sudjelovale s pola postotnog boda u ukupnom rastu potrošačkih cijena.

Iz toga je vidljivo da je inflacija temeljena na potražnji ostala niska (temeljna je inflacija bila niska, na razini od oko 1,0%) unatoč rastu raspoloživoga dohotka. U ovoj godini očekujemo nešto brži rast potrošačkih cijena (nešto iznad 1%) zbog mogućeg rasta cijena neprerađene hrane (nema više baznog efekta smanjenja PDV-a na svježu hranu, koji je bio prisutan tijekom cijele 2019. godine) te utjecaja povećanja trošarina na cigarete, alkoholna pića i zašećerena bezalkoholna pića, uz rizike kretanja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, zaključuju analitičari HGK.