zagreb-chocofest-2012-midi1Na festivalu će sudjelovati oko 20 izlagača, među kojima i oni iz Rusije, Turske i BiH

Od 10. do 14. veljače u Zagrebu će se održati prvi festival čokolade “Zagreb Chocofest festival” koji će okupiti dvadesetak izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Organizatori se nadaju i velikom interesu posjetitelja koji su dosad na slične manifestacije morali putovati u druge europske gradove. Inače, kako se doznaje, prosječna godišnja potrošnja čokolade po stanovniku u Hrvatskoj kreće se oko tri kilograma.

Kako je kazala direktorica festivala Sanja Bančević Medenica, pripreme festivala su potrajale gotovo dvije godine. Manifestaciju su financijski podržali Grad Zagreb i Hrvatska turistička zajednica, a jedan od partnera je i Agrokorova Akademija vina koja će tijekom festivala organizirati predavanja i radionice.

Od stranih izlagača na festivalu će nastupiti ruski Korkunov, jedan od najpoznatijih čokoladnih brendova u Rusiji koji je od 2010. dio grupacije Mars, zatim turski Eti, jedna od 100 najvećih kompanija u Turskoj koja izvozi na 50 tržišta, te Mak Zara iz Sarajeva, prva bosanskohercegovačka manufaktura čokoladnih pralina.

Od domaćih izlagača na Chocofestu će nastupiti Zvečevo koje je osiguralo i velike čokoladne blokove od kojih će se izrađivati goleme skulpture, dok najveća domaća konditorska industrija Kraš ne sudjeluje na festivalu.

Među izlagačima je i Franck koji će predstaviti svoj novi brand Franck cafe, slastice Vilma poznate po Rapskoj torti i mediteranskoj čokoladi s ljekovitim biljem, te tvrtka Nadalina iz Solina prepoznatljiva po svojim paprenim čokoladama.

Tijekom festivala održat će se i humanitarna akcija – prodavat će se dijelovi 15 metara duge torte. (Bankamagazin)