Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci prošle godine u Hrvatsku je uvezeno tri puta više meda nego u istom razdoblju 2012. i 2011. godine.

Primjerice, u devet mjeseci 2011. i 2012. godine Hrvatska je uvezla 59 tona meda, dok je lani u devet mjeseci u Hrvatsku iz inozemstva ušla čak 191 tona meda.

Upitan za razloge ovog povećanja uvoza, s obzirom na to da domaći pčelari proizvode med vrhunske kvalitete i da ta proizvodnja u potpunosti zadovoljava domaće potrebe, Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza “spušta loptu na zemlju”.

“Med iz uvoza koji je stigao na domaće tržište nije u količinama koje bi mogle izazvati probleme s plasmanom meda naših pčelara. Nama je u HPS-u poznato da je dio meda uvezen iz Kine, međutim, odakle je sve došao – ne možemo točno znati. Pretpostavka je da je jedna veća domaća tvrtka, koja se bavi proizvodnjom i preradom pčelinjih proizvoda, najvećim dijelom zaslužna za taj uvoz. Također je pretpostavka kako je u pitanju med namijenjen ugostiteljstvu”, kazao nam je Kranjec.

U Hrvatskoj već nekoliko proteklih godina raste broj pčelara. Kranjec kaže kako prema posljednjim podacima imamo približno 11 tisuća pčelara koji imaju oko 660 tisuća košnica. Hrvatska je po broju košnica po pčelaru u samom europskom vrhu – u Europskoj uniji u prosjeku jedan pčelar pčelari s 18 do 25 košnica, dok je hrvatski prosjek 60 košnica po pčelaru.

Rast broja pčelara i košnica prati i povećanje proizvodnje meda koja se godišnje kreće od šest do osam tisuća tona. Sve to Kranjec govori kako bi pojasnio da je domaća proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda na visokoj razini te da za sada nema bojazni od značajnijeg uvoza meda. Tvrdi kako će tržišni viškovi domaćeg meda sve više završavati u drugim zemljama EU. (Glas Slavonije)