Uzlet cijena žita zbog rušenja brane u Ukrajini

Ministarstvo je ovaj tjedan upozorilo da će zbog uništenja brane biti poplavljeno na tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u južnoj Ukrajini te da bi se najmanje 500.000 hektara zemlje, u izostanku navodnjavanja, moglo pretvoriti u "pustinju"

Ukrajina bi zbog uništenja brane Kahovke na jugu zemlje mogla izgubiti nekoliko milijuna tona usjeva, upozorilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede, a prenosi portal seebiz.eu. “Bez opskrbe vodom nemoguće je uzgajati povrće. Žito i uljarice će se uzgajati korištenjem ekstenzivnog modela s malim prinosima”, navodi ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo je ovaj tjedan upozorilo da će zbog uništenja brane biti poplavljeno na tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u južnoj Ukrajini te da bi se najmanje 500.000 hektara zemlje, u izostanku navodnjavanja, moglo pretvoriti u “pustinju”.

Morat će se, ističe ministarstvo, izvršiti procjena poljoprivredno-ekološkog stanja tla na poplavljenom zemljištu te će u većini slučajeva trebati primijeniti metode obnove tla. Na pogođenom području najviše se uzgajalo povrće te dinje, žito i uljarice.

Ukrajina je jedan od vodećih proizvođača i izvoznika žita i uljarica. Zato su odmah po rušenju brane cijene žita na svjetskoj razini krenule rasti i taj rast još se ne zaustavlja te bi se mogao odraziti i na sve povezane proizvode.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKutjevo Graševina ledena berba 2018. šampion 55. izložbe vina kontinentalne Hrvatske
Sljedeći članakIzvoz bezalkoholnih pića iz BiH skočio za 12 posto