29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 14:00
OstaloICT & FinTechVisa i Mastercard produljuju ograničenje naknada za strance u EU

Visa i Mastercard produljuju ograničenje naknada za strance u EU

Naknade za plaćanja debitnim karticama u fizičkim trgovinama bit će i dalje ograničene na 0,2 posto, a za plaćanja kreditnim karticama na 0,3 posto

Visa i Mastercard produljit će ograničenja naknada za kartična plaćanja stranih državljana u Europskoj uniji za još pet godina, do 2029. godine, objavila je u petak Europska komisija.

Kako bi izbjegli novčane kazne za kršenje propisa EU-a o tržišnom natjecanju, Visa i Mastercard pristali su 2019. ograničiti naknade za plaćanja stranih državljana debitnim karticama u trgovinama u EU na 0,2 posto. Ograničili su i naknade na plaćanja kreditnim karticama, na 0,3 posto.

Limit je uveden nakon istrage Europske komisije, na temelju pritužbe udruge trgovaca EuroCommerce iz 1997. godine, i trebao je biti na snazi do kraja ove godine.

Bruxelles je u petak objavio da su kartičarski divovi predložili da se produlji za još pet godina.

“Međuregionalne naknade za transakcije debitnim i kreditnim karticama u tim mrežama bit će ograničene i idućih pet godina, do studenog 2029. godine”, priopćili su.

“Naknade za plaćanja debitnim karticama u fizičkim trgovinama bit će i dalje ograničene na 0,2 posto, a za plaćanja kreditnim karticama na 0,3 posto. U online transakcijama bit će i dalje ograničene na 1,15 posto u plaćanjima debitnim karticama i na 1,5 posto u plaćanjima kreditnim karticama”, stoji u priopćenju.

Visa i Mastercard određuju i naplaćuju naknade za ‘peglanje’ kartica trgovcima koji ih prihvaćaju. Kartična plaćanja generiraju prihod bankama i drugim izdavateljima, napominje Reuters.

Komisija je ujedno upozorila da će otvoriti istragu ako utvrdi da ograničenja naknada više nisu primjerena. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...